Woensdag 6 maart tijdens Lunchconcert muzikaal op reis met Franz Liszt

Vandaag klonken Braziliaanse klanken in foyer van het theater

Vandaag klonken Braziliaanse klanken in foyer van het theater

SCHIEDAM - Vrolijke Braziliaanse muziek wordt volgende week gevolgd door een reis met Franz Liszt door Zwitserland.

Tekst en foto’s: Rob van der Stel

Vanmiddag trad, tijdens het gratis lunchconcert in de foyer van het Theater aan de Schie, het Joy Goh Quartet op. Het kwartet bestaat uit het Leonor and Joy Duo, vergezeld door de geweldige drummer en percussionist Alaor Soares, en "de ambassadeur" van de Braziliaanse muziek in Nederland, de cavaquinho-speler Marijn van der Linden. De vier muzikanten lieten het publiek genieten van een gevarieerd concert met Braziliaanse muziek. Een foto-impressie is te zien onder dit artikel.

Volgende week woensdag is het volgende concert. Alexander Chater, programmeur van de lunchconcertenserie in het Theater aan de Schie, neemt ons dan mee in de wereld van Franz Liszt.

Liszt vond zijn rust en inspiratie in de mooie natuur van Zwitserland waar hij zijn pianostukken uit Années de Pèlerinage componeerde. Via het gevoelige en virtuoze pianospel van Alexander Chater kunt u ervaren hoe het Zwitserse landschap tot leven komt. De kalmte van het meer bij Wallenstadt of de storm die losbreekt tijdens "Orage". Ook hoort u verschillende historische en culturele fenomenen in klank uitgebeeld zoals het verhaal van de heldhaftige vrijheidsstrijder William Tell, of de kerkklokken van Genève die soms in de verte en soms dichtbij te horen zijn. 

Alexander Chater (foto boven) is een bedreven Liszt speler en speelt regelmatig muziek van deze grote componist. Hij heeft onder andere zijn eigen concertserie ontwikkeld: Fabrieklassiek. Via deze concerten presenteert hij klassieke muziek in een toegankelijke setting en vertelt hij fantasierijke verhalen over de muziek die hij speelt. Dit jaar reist hij naar diverse Nederlandse steden, zoals Liszt reisde door Zwitserland ter inspiratie van zijn Années de Pèlerinage. 

afbeelding
afbeelding
afbeelding

28-02-2024