Branderswijn 2022 met smaak van drop, salmiak, laurier

Branderswijn 2022 met smaak van drop, salmiak, laurier

SCHIEDAM - Zaterdag werd op de Graanzolder van het Jenevermuseum de eerste fles van de Branderswijn 2022 overhandigd aan de burgemeester. Daarmee werd tegelijk het etiket van de fles onthuld. De Branderswijn 2022 heeft een smaak van salmiakdrop en laurier.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

V.l.n.r. op de foto Foort van Oosten (voorzitter Jenevermuseum, in het dagelijks leven burgemeester van Nissewaard), Rudi Hermans (bestuurlid Confrérie van de Hasseltse Jenever), ontwerpster Roos Kramer, burgemeester Lamers, hoofdstoker Rutger Vismans, gemeentesecretaris Schiedam Caroline Bos en Jenevermuseum-directeur Diederik von Bönninghausen met op zijn arm zoon Max. 

De stokers van het Jenevermuseum maken ter gelegenheid van de Brandersfeesten jaarlijks hun Branderswijn. Dit jaar is het voor de 9e keer. Burgemeester Lamers heeft negen jaren achtereen het eerste exemplaar mogen ontvangen. Tot en met het zevende jaar is het etiket ontworpen door de Schiedamse kunstenaar Jacques Tange. Kunstenares Inge van Haastert ontwierp vorig jaar het etiket van de Branderswijn die de smaak had van appeltaart. Voor 2022 hadden de stokers bedacht een Branderswijn te ontwikkelen met een smaak van Nederlands bekendste snoep: het dropje.

bflesk

De jeugdige grafisch ontwerpster Roos Kramer (24) kreeg ditmaal het verzoek het etiket te ontwerpen. "Ik ben vier jaar geleden van Vlaardingen naar Schiedam verhuisd, naar de Hoogstraat, en zo in de buurt van de Lange Haven kan het haast niet anders dan dat je geïnspireerd wordt door de jeneverhistorie van Schiedam.  Mij gebeurde het in ieder geval. De historie die je ziet in de mooie binnenstad met onder meer jeneverpakhuizen en de hoogste molens van de wereld. Het is echt een eer dat ik hiervoor gevraagd ben. Dat de drank dan nog een drop-twist heeft ook is helemaal leuk, mijn favoriete snoep", zegt Roos die overigens inmiddels binnen Schiedam is verhuisd, maar niet minder geniet van de havens van Schiedam en de fraaie binnenstad.

Haar inspiratie door Schiedam heeft inmiddels geleid tot een uitgebreide serie kunstwerken die Schiedam verbeelden. Veel kamers van het dit jaar geopende Van der Valk Hotel worden gesierd door haar werk. (Lees ook: Een kijkje in de kamers van Van der Valk Hotel Schiedam)

Nadat de burgemeester de eerste fles in ontvangst had genomen uit handen van hoofdstoker Rutger Vismans, kreeg Roos Kramer het tweede exemplaar uitgereikt. Daarna ontving de dit voorjaar aangetreden nieuwe voorzitter van het Nationaal Jenevermuseum, Foort van Oosten, de derde fles. Rutger Vismans wees de nieuwe voorzitter op de bestaande traditie: het is de bedoeling dat de voorzitter de fles ongeopend weer inlevert bij het depot van het museum, om de collectie in volledigheid te bewaren voor toekomstige generaties. 

schrijf

De Branderswijn heeft een echtheidszegel op basis van de uit 1902 stammende verordening om 'de echtheid van de Schiedamschen jenever' te waarborgen. Dat echtheidszegel dankt zijn ontstaan aan in het begin van de vorige eeuw in onze stad bestaand protectionisme, zo hield burgemeester Lamers de aanwezigen in het museum voor. Dat echtheidszegel wordt ondertekend door de gemeentesecretaris van de stad. De nieuwe gemeentesecretaris Schiedam Caroline Bos kweet zich in 2022 voor de eerste maal van die eer en mocht als vierde een fles uit handen van de hoofdstoker ontvangen.

Ten slotte werd Rudi Hermans uit België verblijd met een fles die hij namens de Confrérie van de Hasseltse Jenever mocht ontvangen. Met een delegatie van vier bestuursleden was hij aanwezig. Vrijdagavond al was de delegatie aanwezig. Hermans had overigens verwacht dat onze Brandersfeesten meer zouden lijken op de jeneverfeesten die in Hasselt jaarlijks plaatsvinden. Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober a.s. vindt de 32ste editie van de Hasseltse Jeneverfeesten plaats. Daar is meer sprake van een verbinding tussen de burgerij en de jeneverindustrie. "Het is zelfs zo dat op gegeven moment het water van de stadsfontein in jenever verandert. Echt waar. U moet echt komen in oktober", aldus een gastvrije Rudi Hermans. 

Nog even terug naar de Branderswijn 2022, die in Schiedam echt niet op het Land van Belofte uit de fontein rond Proosje Schiedam zal gaan spuiten, maar bedachtzaam uit de flessen met artistiek ontworpen etiketten geschonken zal blijven worden. Vrijwillig stoker Ton Heuchemer over de dropsmaak van dit jaar: "Voor alle duidelijkheid, het heeft niets weg van een droplikeur, zoals daar is de 'dropshot'. Het is een heerlijke traditioneel gestookte moutwijn, met een vleugje van een dropsmaak, zeg maar van salmiak en laurier." Hoe krijg je een dergelijke smaak? "We hebben salmiakjes laten trekken op water en we hebben net als vorig jaar hulp gekregen van Verstegen uit de Spaanse Polder", zo licht de stoker een tipje van de sluier op. 

Inmiddels gingen de als 'Peaky Blinders' geklede medewerkers van het museum op de Graanzolder, aan het begin van de zaterdagmiddag, rond met dienbladen met glazen Branderswijn 2022. Proost, of, wellicht is het bij een gedistilleerd met een dropsmaak nog duidelijker om te klinken met 'gezondheid'. 

Lees ook:
'Werken als stoker? Als stoker kom je nooit uit je proeftijd!' Branderswijn 2021, een traditionele moutwijn die naar appeltaart smaakt

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

26-09-2022