RET wil bomen langs metrotalud kappen

Bomenridders vechten kap van vier bomen aan

Bomenridders vechten kap van vier bomen aan

 
SCHIEDAM - Net voorbij Station Nieuwland enkele honderden meters richting Hoek van Holland staan langs het metrotalud achter de woningen vier bomen die volgens de RET en de gemeente Schiedam moeten worden gekapt omdat deze gevaarlijk zouden zijn omdat ze stabiliteitsproblemen van dat spoortalud veroorzaken.  De Bomenridders denken er anders over en hebben afgedwongen dat de volgens hen gezonde bomen voorlopig niet worden gekapt.

De Bomenridders lichten toe: "Nadat de gemeente Schiedam had ingestemd met deze kap, hebben de Bomenridders Schiedam bezwaar gemaakt en bij de rechtbank om een voorlopige voorziening (Vovo) gevraagd. Voorlopig, omdat het indienen van een bezwaar niet betekent dat kap wordt tegengehouden (het heeft nl. geen opschortende werking), want je moet bij de rechter aankloppen om zo’n opschorting af te dwingen. Gelukkig heeft op 23 maart jl. de voorzieningenrechter het verzoek van de Bomenridders Schiedam om het besluit van de gemeente op te schorten toegewezen.

Dat houdt in dat de gemeente eerst de bezwarenprocedure moet doorlopen en de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie een oordeel gaat vellen over de door de Bomenridders bestreden kapvergunning. De rechter gaf in haar oordeel aan dat uit het in opdracht van de RET uitgevoerde onderzoek niet geconcludeerd kan worden dat bomenkap noodzakelijk is. De argumenten van de Bomenridders tegen kap sneden volgens de rechter hout."

Binnenkort ligt het bezwaar voor bij de onafhankelijke bezwarencommissie. 

Op de website van de Bomenridders is de uitspraak van de rechtbank na te lezen.

Bron foto en afbeelding Bomenridders Schiedam

plattegrond
 

afbeelding

14-04-2023