Bewonersplatform Liduina stuurt brief aan stadsbestuur

Bomenkap en parkeeroverlast

Bomenkap en parkeeroverlast

SCHIEDAM - Bewonersplatform Liduina heeft een brief aangereikt aan de gemeenteraad van Schiedam en aan het college. Enerzijds om de beleving van de bewoners over het proces en de uitkomsten van de gesprekken zoals die na het rumoer van juli 2024 zijn gevoerd te schetsen en anderzijds om de gemeente op te roepen de invulling van het participatiebeleid te versterken.

250225 FFL Jurriaan SteenaertDe brief

Geachte leden van de raad,

Na het actualiteitendebat van juli 2024, waarin vanuit de fracties van D66, PvdA en Groen Links vragen zijn gesteld over de bomenkap in de Sint Liduinastraat, is er vanuit de gemeente meermalen gesproken met vertegenwoordigers van het Platform Liduina en de Bomenridders. Met deze brief informeert het Platform Liduina uw raad over het proces, de uitkomsten en doet ze een oproep aan de gemeenteraad.

Het proces en de communicatie rond de herinrichting van de FFL-buurt verlopen stroef. Ooit gestart vanuit het toekomstbestendig oplossen van de wateroverlast en waterafvoer in de buurt, is het proces rond 2017 verbreed tot een volledige herinrichting van de openbare ruimte.

Na een constructieve start met inbreng van bewoners in de jaren 2017 – 2019 en enkele klankbordgroepen in de Covid-periode, heeft de gemeente jarenlang niet met de bewoners gecommuniceerd. In juni 2024 zijn de bewoners overvallen door een gemeentelijke nieuwsbrief met de aankondiging van de start van de werkzaamheden. Dit terwijl terugkoppeling en informatie over de definitieve plannen, in strijd met het gemeentelijk participatiebeleid, nooit had plaatsgevonden.

De onrust die ontstaat vanwege de voorgenomen bomenkap en het gebrek aan informatie, zijn aanleiding voor een bijna 600 keer ondertekende petitie, aandacht in de media en een actualiteitendebat. In het actualiteitendebat heeft wethouder Kahramanoğlu toegezegd dat de bomenkap zou worden uitgesteld tot na gesprekken met bewoners. Hier heeft de wethouder woord gehouden.

In de gesprekken is vanuit de Bomenridders en het Platform Liduina intensief gesproken over alternatieven en verbetermogelijkheden gericht op de algehele leefbaarheid in de buurt. Begin oktober 2024 spreken een bewoner van de Liduinabuurt en een bomenridder in tijdens de raadsbehandeling van de bewonersbrief. Benoemd zijn onder andere het zoveel mogelijk voorkomen van bomenkap, vervallen van dubbel haaks parkeren en de ingetekende 2e inrit bij Frankenland, alsmede het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente.

Voor het groen in de buurt hebben de gesprekken tot een aantal afspraken geleid, waaronder het behoud van de verhoogde plantenbakken. De bomenkap blijkt helaas onvermijdelijk bij aanpak van de waterafvoer en wateroverlast.

Op de andere onderwerpen die de leefbaarheid raken, zoals het parkeren, de plaatsing van fietstrommels of de weginrichting, toont de gemeente zich niet ontvankelijk voor de argumenten en suggesties van bewoners. Dat de situatie in de jaren tussen 2019 en 2024 veranderd is, met een ander gebruik van panden (meer wonen en minder bedrijven) en voortschrijdend inzicht bij bewoners, vindt geen weerklank.

Tot verwondering van vele bewoners is de afspraak om voorafgaand aan de werkzaamheden een informatieavond te verzorgen, in een frame van de Sint Liduinastraat geperst. De nieuwsbrief van december vermeldt de bewonersbijeenkomst van 22 januari 2025 en de start in de Tielman Oemstraat. Anders dan het perspectief van de bewoners met een informatieavond voorafgaand aan de start van de werkzaamheden, is de aannemer op 6 januari gestart.

De bewonersbijeenkomst op 22 januari verliep chaotisch en antwoorden op vooraf gedeelde vragen ten aanzien van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen gemeente en aannemer, de locatie van de plantenbakken of fietsvoorzieningen zijn niet van een adequate inhoudelijke reactie voorzien. Bewoners van andere straten dan de Sint Liduinastraat begrepen niet waarom er alleen over deze straat werd gesproken. De gemeentelijke nieuwsbrief spreekt immers over de werkzaamheden in de FFL-buurt.

Waar de indruk is gewekt dat details rond de inrichting in de uitvoering en richting de aannemer gecommuniceerd moeten worden, heeft een recent overleg met de aannemer geleerd dat deze geen ruimte of mandaat heeft om zelfstandig afspraken te maken. Het behoud van regie door de gemeente kent een zekere logica, alleen heeft ze vragen van bewoners voorafgaand aan de start doorgeschoven naar de uitvoering. Hierdoor is de aannemer in een positie als boodschapper geplaatst en zijn bewoners op die punten aan het lijntje gehouden. De betrokken bewoners uit de Liduinabuurt voelen zich ondanks de gesprekken niet gehoord. De participatie heeft in dit traject gefaald en het vertrouwen is allerminst hersteld.

Knelpunten die blijven bestaan zijn:

- Effectieve invulling van de participatie zoals uitgewerkt in de participatieverordening
- Het gebrek aan heldere en consistentie informatie
- Het negeren van voortschrijdend inzicht als informatie of de situatie in de tussenliggende periode gewijzigd zijn, bijvoorbeeld rond het parkeren

Dat participatie en communicatie vanuit de gemeente ingewikkelde thema’s zijn, is uw raad bekend. Met regelmaat laat het Nieuwsblad Schiedam zien dat bewoners verrast, niet gekend of betrokken zijn. In plaats van voort te modderen, zou het de gemeente Schiedam sieren als ze gebruik maakt van de kennis en expertise die in deze 750-jarige stad voorhanden is.

Het platform Liduina roept de gemeenteraad van Schiedam op de participatie in de stad te versterken en het college opdracht te geven om hier in samenwerking met bijvoorbeeld bewonersinitiatieven als het Kennisnet Schiedam en de Bomenridders werk van te maken.

Tekst
Platform Liduina | J.S. Steenaert

Fotografie
Bewoners

Fotobijschrift
Boven: totaal ander beeld dat de parkeeroverlast aan de kant van het Liduinaplein illustreert, gemaakt op 22 januari 2025 door een bewoner

25-02-2025