Vergeten Schiedamse beeldhouwer in de schijnwerpers gezet

Bij Piet van Stuivenberg op zolder

Bij Piet van Stuivenberg op zolder

SCHIEDAM - In Stedelijk Museum Schiedam wordt morgen, 1 oktober, de tentoonstelling Verborgen In Steen van de Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) geopend.

door Louise Melchers

Het is mei 2017 als ik in het Stedelijk Museum Schiedam in gesprek raak met de dan 76-jarige Petty Oosthof. Ze is in het bezit gekomen van een map met artikelen en krantenberichten over de inmiddels overleden kunstenaar Piet van Stuivenberg en ze is erg onder de indruk van zijn werk. "Piet moet nodig weer onder de aandacht van het Schiedamse publiek gebracht worden," zegt ze. "Kun jij me helpen?" Er zijn ooit in het Stedelijk Museum Schiedam twee tentoonstellingen over zijn werk geweest, maar dat was in de vorige eeuw (1978 en 1994). 

Pettyb

"Veel Schiedammers kennen het werk van Piet wel. Er zijn werken van hem in de openbare ruimte, mensen hebben er veelal geen idee van wie de werken in de openbare ruimte gemaakt heeft. Zo staat er bij Schiewaegh aan de Nieuwe Damlaan het beeld Geborgenheid van de hand van Piet van Stuivenberg. Velen rijden er dagelijks langs, maar staan er niet bij stil", merkt Patty op. Je ziet het beeld Geborgenheid op de foto hieronder.

Piet nog met graffitykl

Een jaar later
Pas een jaar later zitten we weer rond de tafel om over Piet te praten. Inmiddels hebben ook Petra Muns en Jacqueline van Soest, vrijwilligers in het museum, zich aangesloten en ook Ellen Horn, dochter van de Vlaardingse beeldhouwer Goof van Brandwijk (1911-1993), sluit zich aan. Ellen leerde Piet al jong kennen en was van jongs af aan onder de indruk van zijn werk.

beelden Piet klein

We zijn het erover eens dat het mooi zou zijn als er in het museum een tentoonstelling van Piets werk zou kunnen komen en gaan aan de slag. Petty krijgt contact met Aart van Stuivenberg (foto hieronder), de zoon van Piet. In 2019 gaan we bij hem langs om over zijn vader te praten en hem onze ideeën voor te leggen. Hij is direct enthousiast en wil graag meewerken. Hij woont op dat moment in de Liduinastraat in Schiedam, in het pand waar ook zijn ouders nog gewoond hebben. Het hele huis staat vol met beelden, schilderijen, litho's, werktuigen en zelfs de klompen van Piet staan er nog. Hij vertelt honderd uit over zijn vader en gelukkig hebben we dat genoteerd, want van een volgende afspraak komt het helaas niet meer. Aart overleed enkele weken nadat we hem spraken. Hij was weliswaar niet zo gezond meer, dat zei hij ons, maar zijn overlijden kwam toch heel onverwacht. 

Aart moeder en kind klein

De kleinzoons van Piet, Erwin en Martijn Defilet wilden gelukkig hun medewerking aan het project geven en inmiddels kregen we ook toestemming van Deirdre Carasso, de toenmalige directeur van Stedelijk Museum Schiedam, om een opzet voor de tentoonstelling te gaan maken. Ook werd er een conservator aangesteld, Trudi van Zadelhoff. 

Met de informatie die we inmiddels hadden en het verhaal van Aart, schrijven we een artikel over Piet van Stuivenberg voor de Scyedam, zodat deze kennis niet verloren zou gaan. Het verschijnt in Scyedam, jaargang 46, nr. 3. De Scyedam is het tijdschrift van de Historische Vereniging Schiedam. Op 12 december 2020 publiceerden we het interview ook op De Schiedammer Online: Aart van Stuivenberg: "Mijn vader verloste wat in steen gevangen zat"
Piet van Stuivenberg hakte in ‘de Put’ aan de Rotterdamsedijk

Het werk van Piet krijgt nog meer bekendheid tussen 10 november 2020 en 28 januari 2021  tijdens het project: Kunstlogé, uit het museum, in je huis. Stedelijk Museum Schiedam leent vier kunstwerken uit haar collectie uit aan Schiedammers om het thuis op te hangen. Eén van de werken is van de hand van Piet van Stuivenberg. Het heeft geen titel, een bewuste keuze van de kunstenaar. Jij als kijker mag er bij voelen of denken wat je wilt. Het fragment uit het NOS Journaal waarin het werk getoond wordt, is ook te zien op de tentoonstelling, evenals het werk zelf. Daarnaast zijn de reacties van de Schiedammers die het werk thuis hebben gehad te lezen in het boek dat bij dit experiment gemaakt werd.

Trudi van Zadelhoff stelt in overleg met de groep een prachtig plan voor de tentoonstelling op. Helaas kan ze haar werk om persoonlijke redenen niet afmaken. Trudi wordt vervangen door Krista van der Bron. Zij maakt uiteindelijk de tentoonstelling zoals die nu te zien is op de zolder van het Stedelijk Museum Schiedam. "Het is moeilijk een keuze uit de enorme hoeveelheid werk van Piet te maken. Uiteindelijk kiezen we voor beelden en voor enkele litho's", zegt Krista ons tijdens de gisteren gehouden perspreview. 

Vijf jaar is Petty met het plan bezig geweest en steeds wist ze de groep met haar enthousiasme door moeilijke tijden heen te helpen. Het is een bijzondere vrouw, die met haar doorzettingsvermogen en de fantastische medewerking van de medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam Piet van Stuivenberg weer op de kaart weet te zetten. 

Verborgen in Steen. De beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg
1 oktober 2022 - 15 januari 2023

Hier lees je ons eerdere artikel:
Verborgen in Steen' in het Stedelijk Museum Schiedam. De beeldhouwkunst van Schiedammer Piet van Stuivenberg

Foto's: Tentoonstelling op de zolder van Stedelijk Museum Schiedam; Petty en Piet; het beeld Geborgenheid bij Schiewaegh; beelden op zolder bij Aart; Aart met het beeld De zaaier (te zien op de tentoonstelling);

Foto's onder: Drie kinderen (hardstenen reliëf aan de Van Haarenlaan 1155 in Schiedam); Het laatste avondmaal; kasten vol schilderijen en litho's bij Aart op zolder; een houten beeld gemaakt door Piet

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

30-09-2022