Anneke Meijer, voorzitter kandidatencommissie GroenLinks Schiedam:

"Bij ons krijgt iedereen kans raadslid te worden"

"Bij ons krijgt iedereen kans raadslid te worden"

“Denk niet bij voorbaat dat je geen kans hebt om raadslid te worden. Iedereen is welkom om zich kandidaat te stellen.” Dat zegt Anneke Meijer. Zij is voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks Schiedam. “Ik ben ooit ook zonder enige politieke ervaring in de gemeenteraad gekomen in Schiedam. Je kunt dit werk uitsluitend leren door het te gaan doen.

Ervaring niet nodig
Zij werd in 1996 lid van de partij en twee jaar later werd ze gekozen in de gemeenteraad van Schiedam. “We kwamen toen met drie mensen in de gemeenteraad, die alle drie nog geen enkele ervaring hadden. Dat was wel even spannend, maar de begeleiding vanuit de partij hielp enorm. Zo biedt de partij een cursus voor nieuwe raadsleden.”

Anneke Meijer en de twee andere nieuwe raadsleden konden meteen volop aan de bak in Schiedam. “Ons werd gevraagd om mee te doen in het college. Als partij nemen we graag politieke verantwoordelijkheid, zoals we dat ook in het huidige college doen. D66 zat in een vergelijkbare positie. Dat is heel praktisch opgelost. De eerste twee jaar van de raadsperiode heeft D66 een wethouder geleverd, de twee jaar erna was GroenLinks aan de beurt. Ik ben toen twee jaar wethouder geweest.”

In totaal heeft zij acht jaar in de raad gezeten, waarvan twee jaar als wethouder. “Het raadswerk is ontzettend leuk en interessant om te doen, maar naast een volledige baan is het – dat moet ook gezegd worden – best zwaar. Na acht jaar vond ik het de beurt aan anderen, maar ook daarna ben ik in Schiedam actief gebleven voor de partij. Ook omdat het gewoon een erg leuke club mensen is.”

Gesprek
De kandidatencommissie bestaat uit vier mensen, naast Anneke uit Urlien Strik, Menno Siljee en Bert Slomp. Kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. Dat vindt met twee leden van de kandidatencommissie plaats. “Als bij de gesprekken de hele commissie aanwezig zou zijn, zou het onprettig kunnen voelen voor kandidaten, als een soort ‘overval’ en dat willen we niet. We willen in een ontspannen sfeer een kandidaat vragen kunnen stellen naar aanleiding van het cv en de motivatiebrief. In het gesprek willen we de kandidaat ook goed informeren wat er allemaal komt kijken bij het raadswerk.”

Enthousiasme en motivatie
“Kijkt men bij sollicitaties voor een baan vooral naar opleiding en ervaring, wij kijken met name naar motivatie en enthousiasme. Je moet het leuk en interessant vinden en je moet voldoende tijd willen en kunnen vrijmaken. Heb je werk waarbij je vaak in de avonduren moet werken, dan wordt het bijvoorbeeld moeilijk combineren, omdat de commissievergaderingen en raadsvergaderingen ’s avonds plaatsvinden.”

Na het gesprek
Na een gesprek met een kandidaat stelt de kandidatencommissie een gespreksverslag op, waarop de kandidaat kan reageren. Daarna schrijft de commissie een advies. Opnieuw krijgt de kandidaat de gelegenheid te reageren. Daarna worden de verscheidene adviezen aan het bestuur van GroenLinks Schiedam gestuurd. Een kandidaat dient een door GroenLinks opgesteld bewilligingsformulier en een integriteitsverklaring ondertekend te hebben.

Op basis van de gegeven adviezen maakt de kandidatencommissie een voorstel voor de volgorde van kandidatenlijst. De lijst wordt in een ledenvergadering besproken. Het bestuur zorgt voor de organisatie van de bespreking en de stemrondes in de ledenvergadering. Over de bovenste positie van de kandidatenlijst  - de lijsttrekker - wordt altijd gestemd. Over de volgende posities op de lijst wordt gestemd als daar discussie over is.

Lidmaatschap niet noodzakelijk
Moet je al lid zijn van GroenLinks om je aan te melden als kandidaat van GroenLinks voor de gemeenteraad? “Je hoeft geen lid te zijn. Voorwaarde is wel dat je als kandidaat in Schiedam woont. We gaan er overigens wel vanuit dat iemand die zich aanmeldt als kandidaat, maar nog geen lid is, zich wél kan vinden in waar GroenLinks voor staat. Als we de gesprekken hebben gevoerd en iemand dan op de lijst met kandidaten willen zetten, is het wél een eis dat hij of zij dan lid is.”

Kandidaten nog steeds nodig
Er is nog behoefte aan kandidaten, zo benadrukt Anneke. “Ik heb hier nu uitgelegd hoe het allemaal werkt, maar ik wil niet dat dit allemaal erg zwaar overkomt. Het lijkt me daarentegen nuttig om mensen goed te informeren over de werkwijze, met als doel dat we dan juist de drempel verlagen. Hebben mensen nog vragen? E-mail me gerust en ik beantwoord de vragen met genoegen.”

Het e-mailadres van Anneke Meijer is annekemeijerj@gmail.com

Meer informatie? Bekijk de profielschetsen.

Tekst: GroenLinks Schiedam
Foto: Anneke Meijer (bron foto GroenLinks Schiedam)
(advertorial)

16-07-2021