Met endoscopie kun je zonder de huid aan te tasten:

Bij mensen binnenkijken en kleine ingrepen doen

Bij mensen binnenkijken en kleine ingrepen doen

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Het beschermende plastic zit nog om de stoelen, deurknoppen en apparatuur. De laatste “bouwkundige” loodjes worden gelegd, maar nu al is duidelijk dat het Franciscus Vlietland Ziekenhuis een Scopiecentrum krijgt waar menig hospitaal jaloers op is. Op wat meubels en een deel van de apparatuur na is alles geplaatst en opgehangen.

door Peter Joore (tekst) en Jan Schrijver (foto's)

Officieel op 9 november 2022 kunnen de eerste patiënten hier terecht. Op de 25e volgt de officiële opening. Het Scopiecentrum richt zich in hoofdzaak op de maag, lever, darmen en de longen. Exclusief voor de pers volgde een rondleiding. Die werd verzorgd door Maag-, Darm- en Leverarts Ivonne Leeuwenburgh en endoscopieverpleegkundige Marit Lewis. Aangevuld met praktische uitleg van projectbegeleider Laura van Westen en Jasja Blanken van Publiciteit.

Het Scopiecentrum bevindt zich op de tweede etage met uitzicht op de tram. In totaal benut de afdeling 903 vierkante meter. Hierin een ruime zaal voor degenen die voor dagbehandeling komen, met 14 gloednieuwe dagbehandelingbedden. Er zijn vijf grote behandelkamers. Alles is voorzien van de modernste medische apparatuur en technieken. Het is een grote stap voorwaarts in het littekenarme onderzoek naar met name poliepen op de dikke darm. Poliepen die - indien aanwezig - mogelijk leiden tot cystes en die (de kwade variant) kanker vroegtijdig kunnen opsporen.

Endoscopieverpleegkundige Marit Lewis: ‘Poliepen bevinden zich voor 99,9% op of in de dikke darm. Dat is dan ook het epicentrum waar dit centrum onderzoekt. Een schoon endoscopisch onderzoek houdt in: geen poliepen. Omdat een poliep er vijftien jaar over doet om te groeien, kan de cliënt dus ademhalen. Nu nog is er een aanzienlijke wachtlijst, als die tot de verleden tijd behoort is het mogelijk om over bijvoorbeeld een jaar of zeven opnieuw te testen. Hierdoor kunnen we veel maagkankers vóór zijn of in een vroegtijdig stadium behandelen. Kleine poliepen kunnen we ter plekke en direct verwijderen. Indien de zaak gecompliceerder wordt komt er direct een chirurg en/of een anesthesist bij.

Per behandelkamer kunnen ongeveer vijftien cliënten per dag worden geholpen. Een cliënt is “in” en “uit” in circa drie uur. Ook is er de mogelijkheid om endo-echo-onderzoeken te doen. Dat gebeurt met name bij de alvleesklier en de gal. Groot voordeel van endoscopie is niet enkel de snelheid van controleren, maar naast het 4K beeldmateriaal dat uitsluitsel biedt, ook het direct ingrijpen in voorkomend gevallen.’

Toekomst
Het Scopiecentrum in Franciscus Vlietland richt zich op onderzoeken en behandelingen in het specialisme 'maag, lever, darm'. Ook het specialisme longen zal gebruikmaken van het Scopiecentrum.

In de toekomst zal het werkgebied van het 'maag, lever, darm' specialisme in het Scopiecentrum zich kunnen uitbreiden met behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan een maagverkleining. 

Naast de effectiviteit is het krijgen van een minuscuul litteken cosmetisch van groot belang. Wie, miniem gekleed, wil zonnebaden en/of zwemmen kan zich vast verheugen op een vrijwel onaangetaste huid.

endo2
Foto: er zijn verschillende soorten endoscopen; dit is een gastroscoop, die ingebracht wordt via de mond en waarmee slokdarm, maag en 12 vingerige darm kunnen worden onderzocht

Apparatuur en werkwijze
Endoscopie of het “binnenin” kijken is een onderzoeksmethode om het inwendige te bekijken van (in dit geval) de mens. Eventueel aangevuld met het maken van een biopsie of het uitvoeren van een operatie. Dit alles gebeurt met een flexibele buis waarin meerdere kanalen waarin licht, camera, gereedschap en een spoelleiding.

Endoscopie is een voorbeeld van invasieve chirurgie waarbij het letsel aan de cliënt/patiënt minimaal is. Hierdoor is de hersteltijd veel korter en het verblijf in het ziekenhuis dus ook.

Met endoscopie kan onderzoek worden gedaan naar de buikholte (laparoscopie), de borstholte (thoracoscopie), de gewrichten (artroscopie) en naar de rug.

Alle investeringen zijn gedaan aan de hand van een gedegen investeringsplan.

Foto's:  de foto's zijn genomen tijdens een demonstratie voor de pers. In het echt gaat het net wat anders met schorten, handschoenen etc.

28-09-2022