Tijdens tentoonstelling 'De Grafiekwerkplaats' bij KunstWerkt

Bezoekers kunnen zelf aan de slag met grafiek

Bezoekers kunnen zelf aan de slag met grafiek

SCHIEDAM - Van zondag 9 april tot en met zondag 30 april 2023 vindt bij Stichting KunstWerkt in het Art Centre Schiedam 'De Grafiekwerkplaats' plaats. KunstWerkt-deelnemer Friedie Kloen is initiator en curator van deze "tentoonstelling waarin je als bezoeker zelf aan de slag kunt met grafiek", zoals Kloen 'De Grafiekwerkplaats' omschrijft.

Grafiek is een vermenigvuldigingstechniek met drie verschillende werkvormen: vlakdruk, diepdruk en hoogdruk. Voorbeelden van deze werkvormen zijn linosneden, zeefdrukken, materiaaldrukken, foam printing, houtdrukken, gomprinten, suikeretsen, taaldrukken, mezzotinten en etsen. Aan 'De Grafiekwerkplaats' doen zowel deelnemers van KunstWerkt als kunstenaars die geen deelnemer zijn mee. Bijzonder aan deze expositie is dat het publiek op een actieve wijze kennis kan maken met een of meer van de grafiektechnieken.

De volgende achttien kunstenaars doen aan de tentoonstelling mee (tussen haakjes met ‘KW’ aangegeven als zij deelnemer van KunstWerkt zijn):

Nina van den Broek, Yvonne Bronner, Duifje Engbersen, Rinus Groenendaal, willem van hest (KW), Inge Hoefnagel (KW), Carine Hooykaas (KW), Friedie Kloen SKW), Ondine de Kroon, Tamara Laaper, Michalina Malolepsza, Magriet Mostert (KW), Marion Rutten, Carla Scheepe-Belksma, Esther Schoonhoven, Frits Veenland, Karin Voogd, Sasha Zuidam (KW).

Elk van de bovengenoemde kunstenaars verzorgt voor het publiek een activiteit met betrekking tot grafiek. Dat kan bijvoorbeeld een workshop, een lezing of een demonstratie zijn. Meedoen aan de activiteiten is gratis.

"Het is onze bedoeling dat bezoekers – als zij dat willen – tijdens deze expositie zelf aan de slag kunnen gaan met grafiek. Ik denk dat het goed is om als deelnemers aan het kunstenaarscollectief niet alleen met onszelf bezig te zijn, maar juist 'van binnen naar buiten' te werken. Met een tentoonstelling laat je je zien aan de buitenwereld, maar er is in dit opzicht meer mogelijk. Zo is bij 'De Grafiekwerkplaats' het aantal kunstenaars 'van buiten' groter dan het aantal deelnemers van KunstWerkt. En alle kunstenaars aan deze tentoonstelling laten de door hen gebezigde vormen van grafiek niet alleen zien door hun werken aan de muur te hangen, maar gaan ook uitleggen hoe de techniek die ze hebben gebruikt in praktijk werkt. Dat kan door een lezing over of een demonstratie van de techniek en ook door bezoekers het zelf te laten uitproberen. In het midden van de tentoonstellingsruimte zullen er daartoe diverse werkplaatsen worden opgesteld", zegt Friedie Kloen, die zelf beeldhouwer is. "Ook zonder ervaring met grafiek kun je, met begeleiding van iemand die een bepaalde techniek beheerst, tot leuke resultaten komen. Als je met bezoekers zou gaan beeldhouwen, zou dat logistiek veel moeilijker zijn. Je bent dan veel langer bezig voordat je resultaat ziet."

"Als docent beeldende vorming heb ik ervaring met de diverse grafiekvormen. Wat je in grafiek maakt, wordt afgedrukt in spiegelbeeld. Alleen dat al verrast leerlingen. Grafiek is een toegankelijke kunstvorm. Dat betekent overigens niet dat je snel een volleerd kunstenaar bent. Als kunstenaar zul je je intensief verder verdiepen in een bepaalde techniek. Maar, alles moet een begin hebben, een eerste keer. Wij willen die kennismaking bieden, ook als het bij een eenmalige kennismaking blijft.

Het is gewoon ontspannend om iets te maken. En voor ons als kunstenaars is het heel bevredigend, als je de pret bij iemand ziet en misschien slaat de vonk wel over van een bepaalde techniek. Voor alle duidelijkheid, mensen kunnen zoals altijd gewoon naar de tentoonstelling komen kijken, in alle vrijblijvendheid en zonder zelf iets te doen.”

Programma workshops
Het programma van de met deze tentoonstelling samenhangende activiteiten, zoals workshops, lezingen en demonstraties, zal op de website van KunstWerkt worden vermeld.

Opening
Hans Andringa, beeldend kunstenaar en oud-hoofddocent grafiek aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam opent op zondag 9 april, om 15.30 uur de tentoonstelling.

Finissage
Onder leiding van Anouk van Mil, vormgever, wordt ter afsluiting van de tentoonstelling op zondag 30 april om 15.30 uur een kunstenaarsgesprek gehouden.

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 51 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt Art Centre Schiedam Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam

Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur Website: www.stichtingkunstwerkt.nl Sociale media: facebook.com/stichtingkunstwerkt instagram.com/stkunstwerkt linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Foto: een werkplaats voor grafiek (foto door Friedie Kloen)

28-03-2023