Bewogen leven van Duitse jazzfotografe in beeld gebracht

Bewogen leven van Duitse jazzfotografe in beeld gebracht

SCHIEDAM - In de pas geopende Tone & Image Gallery verzorgde Wim van Zon gisteravond een bijzondere lezing. Het was een eerbetoon aan de 6 juni 2022 overleden 100-jarige fotografe Susanne Schapowalow. Zij was de enige vrouwelijke jazzfotograaf in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

Geboren in 1922 in Berlijn, begon zijn in 1946 als freelance fotograaf. Haar hoofdthema's waren nieuwe muziek, jazz en architectuur. Later werkte ze als freelancer voor tijdschriften als Der Spiegel, Stern, Merian en Crystal.

Haar bijzondere foto’s van sterren als Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Miles Davis, Chet Baker, Louis Armstrong en Billy Holiday zijn nooit gepubliceerd. Susanne fotografeerde de beroemdheden niet alleen op podia tijdens festivals of tours in diverse landen, maar veelal ook daarbuiten. Doordat zij bevriend raakte met velen van hen mocht zij in clubs, hotelkamers of lobby’s van hotels in steden als Hamburg, Parijs, Berlijn en New York vaak intieme portretten maken.

Tot 2009 bleef haar werk verborgen voor de buitenwereld. Een tentoonstelling in Berlijn en een boekuitgave gaven sindsdien een beperkt beeld van haar prachtige werk.

Wim van Zon vertelde hoe hij kans heeft gezien om samen met een collega het vertrouwen te winnen van haar dochter Natascha. Daardoor kregen zij toegang tot het privéarchief van Susanne Schapowalow en konden zij het bewogen leven en het bijzondere fotowerk van de fotografe voor het publiek toegankelijk maken. Verder vertelde hij mooie anekdotes en projecteerde hij schitterende beelden. De foto’s - in print - zijn nog tot en met aanstaande zondag 17 juli te bewonderen in de Tone & Image Gallery aan de Lange Nieuwstraat 193 (entree € 5).

Concert
Zondag wordt de 'Schapowalow 100'-tentoonsteling afgesloten met een concert (van 15.00 - 17.00 uur) van een trio jazztalenten. Het trio bestaat uit Andrew Moreno (Venezuela, gitaar), Jonathan Ho Chin Kiat (Singapore, double bass) en Django (Nederland, drums). 
Toegang tentoonstelling en concert € 8.00 (aan de deur cash of PIN).

Rock & Jazz Summer
Vanaf 20 juli 2022 worden er onder de titel Rock & Jazz Summer bijzondere rockfoto’s en foto’s uit The North Sea Jazz Archives getoond. Toegang gratis. 

WhatsApp Image 2022-07-14 at 8.28

15-07-2022