Beter energielabel voor 2400 Schiedamse sociale huurwoningen

Beter energielabel voor 2400 Schiedamse sociale huurwoningen

SCHIEDAM - Woonplus, ERA Contour, BM van Houwelingen, Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud ondertekenen raamovereenkomst voor verduurzaming van 2400 sociale huurwoningen

Woonplus-project slaat de handen ineen voor het verduurzamen en verbeteren van 2400 sociale huurwoningen in Schiedam. Daarvoor ondertekende Woonplus samen met de partijen een raamovereenkomst op 21 december 2023. Het doel is om samen het energielabel van de 2400 woningen van Woonplus te verbeteren.

Deze verduurzaming is onderdeel van het Woonplus-project ‘Uitfasering EFG-labels 2024-2028.’ Dit project beoogt het energielabel van woningen met een E, F of G-label te verhogen. Het verduurzamingsprogramma wordt uitgevoerd in drie bouwstromen.

Emile Klep, directeur-bestuurder Woonplus: ‘Het uitfaseren van onze EFG-labels vóór 2029 is een verplichting vanuit de overheid. Wat ik heel goed vind, is dat we meteen alle woningen in de complexen isoleren. Het project is daarmee vier keer zo groot geworden. We isoleren 1600 woningen verder dan het minimaal vereiste D-label. Daarmee gaat het wooncomfort van veel huurders er de komende vijf jaar flink op vooruit.’

EFG-label wordt D-label
In de eerste bouwstroom worden zo’n 220 woningen met een EFG-pre-label verduurzaamd naar minimaal energielabel D. De 534 woningen met minimaal een energielabel D in dezelfde woongebouwen, gaan in een aantal maatregelen mee. Bijvoorbeeld bij het vervangen van enkel glas en het saneren van open verbrandingstoestellen. Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud voeren de eerste bouwstroom uit.

D-labelwoning transformeert naar B-label
In de tweede bouwstroom krijgen 120 EFG-pre-labelwoningen een upgrade naar energielabel B. Ook zo’n 693 woningen met minimaal label D worden verhoogd naar energielabel B. Zo zijn deze woningen goed uitgerust voor de lange termijn. Woonplus verwacht de woningen nog 15 tot 25 jaar in bezit te hebben. BM van Houwelingen realiseert deze tweede bouwstroom.

Ruim 700 woningen krijgen toekomstvaste isolatie
Bouwstroom drie omvat zo’n 180 EFG pre-labelwoningen en 605 woningen met een hoger label. Dit zijn woningen die Woonplus ook na 2050 nog in bezit zal hebben. Daarom brengt Woonplus de woningen naar het niveau van de Standaard. De woningen zijn daarmee toekomstvast geïsoleerd. Dat betekent dat er geen extra isolatie meer nodig is om ze later te verwarmen zonder aardgas. Deze derde bouwstroom wordt gerealiseerd door ERA Contour.

Beeldmateriaal
Op de foto v.l.n.r. Peter van Leeuwen (BM van Houwelingen), Lotte van Houwelingen (BM van Houwelingen), Jeroen Heijdra (Era Contour), Nico de Vos (Woonplus), Michel Ouwens (Era Contour), Bianca Koster (Woonplus), Emile Klep (woonplus), Toon Janse (Hoftijzer), Bas Bax (Woonplus), Richard de Vos (Woonplus), Wendy Scherpenisse (Smits Vastgoedzorg), Hans van der Krogt (Smits Vastgoedzorg).

Over Woonplus-project ‘Uitfasering EFG-labels 2024-2028’
Bij Woonplus hebben we eind 2022 onze duurzaamheidsstrategie aangepast naar aanleiding van de Nationale Prestatieafspraken. Hierin is vastgelegd dat woningcorporaties hun woningen met een E-, F- of G-label uiterlijk 2028 versneld moeten verduurzamen. Woonplus heeft daarom haar woningen opgedeeld in vier categorieën, elk met een specifieke strategie die aansluit bij de verwachte levensduur van de woningen in die categorie. Een deel van de woningen wordt al aangepakt binnen bestaande programma's zoals Nieuwe Energie voor Groenoord, terwijl andere in aanmerking komen voor ingrijpende renovatie of sloop-nieuwbouw. De overige woningen zijn onderdeel van het project 'uitfasering EFG-labels 2024-2028'.
Meer informatie over het project is te lezen op www.woonplus.nl/efg.

22-12-2023