Om leefbaarheidsscore van een wijk te bepalen:

'Belachelijk dat gemeente de afkomst van bewoners meeweegt'

'Belachelijk dat gemeente de afkomst van bewoners meeweegt'

SCHIEDAM - De raadsfractie van DENK Schiedam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de Leefbarometer. De partij heeft hierover een persbericht verstuurd. Dat lees je hieronder.

"De Leefbarometer is een algoritme dat door het Ministerie van Binnenlandse Zaken beschikbaar is gesteld aan alle Nederlandse gemeenten en scores toewijst aan bijvoorbeeld de leefbaarheid van een wijk. De Leefbarometer wordt ook gebruikt bij de uitvoering van de omstreden Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, ook bekend als de Rotterdamwet. 

De Rotterdamwet wordt ondanks alle juridische en bestuurlijke bezwaren ook in Schiedam toegepast. De Leefbarometer wordt daarbij als instrument gebruikt om te bepalen welke wijken wel of niet onder de reikwijdte van de Rotterdamwet vallen. Uit onderzoek van Trouw, Open Rotterdam en Vers beton komt naar voren dat bij de methodiek van de Leefbarometer indicatoren (bewoners) worden toegepast die ongelijkheid, stigmatisering en discriminatie in de hand werken. Zo blijkt dat het aandeel bewoners met een niet-westerse migratieachtergrond (lees Marokkaanse-, Turkse-, Surinaamse en Oost-Europese Schiedammers) een directe negatieve impact heeft op de algehele score. Een leefbare wijk is overwegend wit en West-Europees, aldus de methodiek.

Volgens de Leefbarometer zorgt een verhuizing van een Schiedammer met een niet-westerse migratieachtergrond naar een bepaalde wijk voor een minder prettige wijk en dat is 'ronduit onzin en ridicuul', volgens Dogukan Ergin, de fractievoorzitter van DENK Schiedam.

Daarom dient de fractie van DENK schriftelijke vragen in om opheldering te vragen aan het college van B&W: 'Het is ronduit belachelijk dat gemeente Schiedam al jaren afkomsten van Schiedammers meeweegt om wijken als minder leefbaar en minder prettig te waarderen' aldus Dogukan Ergin."

16-06-2021