Begraven Branders, vergeten begraafplaats

Begraven Branders, vergeten begraafplaats

SCHIEDAM - De oude begraafplaats aan de Vlaardingerdijk staat centraal tijdens een expositie in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Daar is van 8 augustus tot en met 7 november 2021 een expositie te zien onder de titel ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’.

De naam slaat op de vele Schiedamse jeneverbranders die hier begraven liggen. De tentoonstelling is een initiatief van de Historische Vereniging Schiedam.

"Op de tentoonstelling is aandacht voor de branders, die aan de Vlaardingerdijk zijn begraven. Zij vormden tijdens hun leven door hun machtige posities een belangrijk deel van de lokale geschiedenis. De brandersfamilies waren vaak prominent aanwezig in Schiedam, in het bestuur en maatschappelijke organisaties. Niet alleen de branders worden in beeld gebracht, maar ook hun bedrijven en producten. Over maar liefst 21 leden van Schiedamse brandersfamilies is informatie over leven en werk te zien", zo schrijft de Historische Vereniging Schiedam (HVS) in de aankondiging van de expositie.

Geschiedenis
De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug naar omstreeks 1850. Toen kocht de rooms-katholieke parochie de buitenplaats Bokkenburg. Er kwamen eerste-, tweede- en derdeklas graven. En er was een gedeelte voor kindergraven. Rondom de rouwkapel zijn keldergraven te vinden. Vlak bij de monumentale ingang aan de Vlaardingerdijk staan de voormalige sacristie en de beheerderswoning. "Dit gebouwtje verkeert overigens in slechte staat en moet hoognodig worden gerestaureerd", zo meldt de HVS. "Hetzelfde geldt voor de fraaie hekwerken, die vervaardigd zijn door de bekende siersmeden de gebroeders Vincent, naar een ontwerp van Evert Margry."

In 1972 werd de begraafplaats aan de gemeente Schiedam verkocht en daarna gesloten. De kapel, de bijgebouwen en de toegangshekken en het oude, waardevolle geboomte zijn in 1977 als rijksmonument geregistreerd. Sinds 2001 is de kapel voor kerkdiensten van de Roemeens Orthodoxe gemeenschap in gebruik.  

Aanleiding
Enkele jaren geleden heeft een werkgroep van deHVS alle graven aan de Vlaardingerdijk geïnventariseerd. Aanleiding hiertoe was de verwaarloosde indruk, die de begraafplaats maakte, aldus de HVS. Het project resulteerde in een aantal aanbevelingen aan de gemeente Schiedam, die formeel eigenares is van het complex. De vrijwilligers van de werkgroep hebben in de afgelopen jaren zoveel materiaal en kennis verzameld dat de HVS heeft besloten een expositie te organiseren. In het kader van het project ‘De Stad te Gast’ van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is een samenwerking gestart. De expositie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Schiedam. 

Foto boven: de entree van de begraafplaats aan de Vlaardingerdijk (foto door Theo Reyman) 
Foto onder: een vrijwilliger bezig met inventarisatie van de graven (foto door Theo Reyman)

IMG_inventarisatie

 

 

30-07-2021