Vernieuwingen: Sculpture Park en centrale plaatsing New Art Section

Art Rotterdam beleeft deze week zijn 24ste editie

Art Rotterdam beleeft deze week zijn 24ste editie

ROTTERDAM - Van donderdag 9 tot en met zondag 12 februari 2023 vindt in de Van Nelle Fabriek de 24ste editie plaats van Art Rotterdam. Op een vloeroppervlak van 10.000 m2 tonen ruim honderd binnen- en buitenlandse galeries werk van aankomende en gevestigde kunstenaars.

Er zijn twee belangrijke vernieuwingen: de presentatie van Sculpture Park en de centrale plaatsing van de New Art Section. De Rotterdamse kunstwereld haakt in op de beurs met Rotterdam Art Week, de Schiedamse kunstwereld met Art Route Schiedam.

Sculpture Park
Sculpture Park is een presentatie van 10 tot 20 voornamelijk grootschalige kunstwerken die met de natuur óf met de stedelijke omgeving een relatie aangaan. Locatie is de Tabaksfabriek, een van de industriële en monumentale ruimtes die de Van Nelle Fabriek te bieden heeft. Voor de architectonische invulling tekent ontwerpbureau Tom Postma Design (naast Art Rotterdam ook bekend van Art Basel, Frieze Masters, Tefaf). Een deel van de ruimte is voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. Inzet van Sculpture Park is namelijk: verbinding met de stad Rotterdam. Rotterdam bezit een internationaal unieke collectie van ruim 50 grote kunstwerken. Deze beelden, die allemaal op belangrijke plekken in de stad staan, vormen onderdeel van het publieke programma van de Rotterdam Art Week. Tegelijkertijd is de beheerder van deze collectie, Sculpture International, inhoudelijk en publicitair bij Sculpture Park in de Van Nelle Fabriek betrokken. Zo maakt een vertegenwoordiger van Sculpture International, tezamen met een
vertegenwoordiger van Tom Postma Design en een Rotterdamse curator/museumdirecteur, deel uit van het selectiecomité. En ten slotte is ook de Stichting Droom en Daad een motor achter de realisatie van Sculpture Park. Deze stichting, opgericht in 2017, is een filantropisch fonds dat investeert in projecten die bijdragen aan een mooi en aantrekkelijk Rotterdam voor bewoners en bezoekers.

Selectiecomité Sculpture Park
De selectie van de kunstwerken wordt verricht door een selectiecomité, bestaande uit: Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam en directeur Sculpture International Rotterdam), Saskia van Kampen (conservator Boijmans Van Beuningen) en Tom Postma (creative director Tom Postma Design).

New Art Section
Met de altijd weer verrassende New Art Section geeft Art Rotterdam jaar in jaar uit een presentatie van opkomende kunstenaars. "Dit jaar is de focus versterkt. Om recht te doen aan de uitgangspunten van Art Rotterdam - het ontdekken van nieuwe kunst en het stimuleren van jong talent - is gekozen voor een centrale plaatsing. Bezoekers van deze 24ste editie kunnen er niet om heen: de New Art Section ligt pal naast de entree en vraagt met haar vernieuwende presentaties nadrukkelijk om de aandacht", aldus de organisatie. Aanpalend bevinden zich twee restaurants die vanuit de entreeruimte toegankelijk zijn.

Prospects
Tijdens Art Rotterdam houdt het Mondriaan Fonds een nieuwe editie Prospects in het Distributiecentrum. De tentoonstelling laat het werk zien van 73 startende en opkomende kunstenaars. Het aanbod varieert van fotografie tot wandtapijten, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen. Allemaal ontvingen zij een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière.

NN Art Award
De NN Art Award is een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars die hun opleiding in Nederland hebben afgerond en blijk geven van authentiek en innovatief vakmanschap. De werken van de genomineerden zijn te zien bij de NN Art Award stand.

Rotterdam Art Week
Kunst is overal in Rotterdam, en zeker tijdens Art Rotterdam en de gelijktijdige Rotterdam Art Week. Kunst-, design- en architectuurliefhebbers vinden door de hele stad diverse beurzen, speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, pop-up exposities en open ateliers. Net als in eerdere jaren bestaat de programmering uit evenementen die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen. Nieuw deze editie is een samengestelde wandeling langs de bijzondere collectie buitensculpturen van Rotterdam. Voorts: In the Black Fantastic in Kunsthal Rotterdam; jonge kunstenaars bij The New Current in Brutus en de jubileumeditie van Tec Art. Voor de complete programmering: Rotterdamartweek.com

Schiedam haakt in met de Art Route Schiedam, zie ons eerdere artikel:
Inhakend op Rotterdam Art Week: Schiedamse route voert langs 12 locaties

Over Art Rotterdam
"Art Rotterdam is de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Jaarlijks biedt Art Rotterdam een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van beurzen", zo omschrijft de organisatie deze beurs.

GalleryViewer.com is het online platform van Art Rotterdam dat potentiële kunstkopers ondersteunt bij een toekomstige kunstaankoop. De site onderhoudt een uitgebreide database van kunstwerken, tentoonstellingen en kunstenaarsprofielen.
De ruim 90 deelnemende galeries in Nederland en België zijn geselecteerd op hun hoogwaardige aanbod. 

Een overzicht van de deelnemers: artrotterdam.com/nl/galeries/

Art Rotterdam
www.artrotterdam.com
Donderdag 9 tot en met zondag 12 februari 2023
Van Nelle Fabriek | Van Nelleweg 1 | 3044 BC | Rotterdam
-Donderdag 9 februarii 11.00 - 19.00 uur
-Vrijdag 10 februari 11.00 - 19.00 uur
-Zaterdag 11 februari 11.00 - 19.00 uur
-Zondag 12 februari 11.00 - 19.00 uur

Tickets voor Art Rotterdam zijn alleen online verkrijgbaar € 22,50 per ticket | off peak ticket €16,50 per ticket via Artrotterdam.com

Foto: Unesco-werelderfgoed de Van Nelle Fabriek (foto (c) De Schiedammer Online)

06-02-2023