Armoedeconferentie 2024 brengt stad in gesprek

Armoedeconferentie 2024 brengt stad in gesprek

SCHIEDAM - De Armoedeconferentie 2024 in het Wennekerpand in Schiedam is op zaterdag 20 januari 2024 succesvol verlopen. De conferentie, die werd georganiseerd door Net Niet Genoeg onder de werkgroep Warm Schiedam, was bedoeld om armoede bespreekbaar te maken en om te werken aan oplossingen

De conferentie trok ongeveer 150 bezoekers, waaronder mensen in armoede, ervaringsdeskundigen, lokale hulporganisaties, beleidsmakers en professionals uit het sociaal domein. Het programma bestond uit verschillende onderdelen, waaronder een opening door wethouder Petra Zwang, een panelgesprek met Warm Rotterdam en de Nationale Ombudsman, een Omdenkshow en een wrap-up van spoken word artiest Ivan Words.

In haar opening gaf wethouder Petra Zwang aan dat de gemeente Schiedam zich inzet om armoede te bestrijden. Ze noemde als voorbeelden dat sinds de vorige conferentie onder meer gemeentelijke website is aangepast, er wordt gewerkt aan het aanbieden van babydozen en dat er hard wordt gewerkt aan het vergroten van de bekendheid van regelingen voor mensen in armoede. Tijdens de conferentie werd daarvoor de campagne Hoe ga ik dat betalen dan van de gemeente Schiedam afgetrapt. Met deze campagne wil de gemeente de Schiedammers informeren over de hulp die de gemeente hen kan bieden.

Warm Rotterdam, een kennisnetwerk op het gebied van armoede, gaf aan dat het belangrijk is dat mensen in armoede een stem krijgen. Het netwerk is bezig met het opstellen van een Deltaplan Armoede.

De Nationale Ombudsman concludeert op basis van onderzoek dat een lange termijnvisie en het samenwerken met burgers is van belang is voor het vinden van oplossingen en bijdraagt aan wederzijds begrip.

In het daarop volgende panelgesprek kwamen vanuit de zaal verschillende knelpunten in de aanpak van armoede aan bod. Er werd onder meer gesproken over de systemische reacties van de overheid, de rol van grote bedrijven en de noodzaak van participatie van mensen in armoede.

Na de pauze, met muziek van de PopUpGirls, werd de deelnemers door Pepijn en Elisa van Omdenken geleerd wat het verschil is tussen oplossen, omdenken en vastdenken.

Het Stedelijk Museum Schiedam vertelde over hoe zij een expositie hebben samengesteld over armoede met participatie van ervaringsdeskundigen uit de stad. De tentoonstelling is vanaf 27 januari 2024 te bezoeken.

De conferentie werd afgesloten een wrap-up van spoken word artiest Ivan Words:

Is het getouwtrek tussen de
overheid en de maatschappij
over de grens van arm en rijk
en trok je gewoon aan het
kortste eind?

De Armoedeconferentie 2024 was een geslaagde bijeenkomst die heeft bijgedragen aan het bespreekbaar maken van armoede. De conferentie heeft ook geleid tot een aantal concrete aanbevelingen voor de aanpak van armoede in Schiedam en die worden meegenomen naar het op te richten burgerberaad Warm Schiedam:  www.warmschiedam.nl.

Fotografie:
Stichting Net Niet Genoeg

23-01-2024