Oprichting de Steigers of de Stijgers?

AOV en Ouderenpartij Schiedam hekelen werkwijze gemeente

AOV en Ouderenpartij Schiedam hekelen werkwijze gemeente

SCHIEDAM - Vandaag hebben Ouderenpartij Schiedam (OPS) en Algemeen Ouderen Verbond (AOV) raadsvragen gesteld over de afhandeling van een eerder gedaan WOO-verzoek over de oprichting van De Steigers in de Gorzen. Zij uiten in de vragen hun ongenoegen en hun angst dat een op zich prima initiatief, dat inmiddels, ondanks inzet van betrokken vrijwilligers en een doelstelling waar de partijen helemaal achter staan, dreigt te verworden tot een farce.

desteigers3

Het AOV en OPS schrijven: ‘Een zeer voor de hand liggende reden voor de schamele start van dit project is de snelheid waarmee dit project van de grond is getild. Het hardnekkige en onzes inziens geloofwaardige gerucht is dat de (onverantwoorde) snelheid van de opening van dit project het gevolg is van het feit dat onze vorige burgemeester zich een fotomomentje met de staatssecretaris niet graag liet ontnemen. Niet menselijks is ook politici vreemd.

Onze vorige burgemeester stond bekend om zijn nogal sturende, zo niet dwingende bestuursstijl. Het leek en lijkt ons dan ook onbestaanbaar dat er geen correspondentie vanuit de burgemeester is waarin hij aandringt om alle processen te bespoedigen. Toch ontbreekt alle correspondentie van en naar onze voormalige burgemeester over dit onderwerp in de stukken, die ons zijn aangeleverd.

Gemakshalve laten wij u hierbij ook nog gelijk de vragen zien, zoals wij over dit onderwerp hebben gesteld.

Wij verzoeken u derhalve de volgende informatie openbaar te maken:

5. Alle informatie en correspondentie binnen de gemeente Schiedam over de oprichting en het functioneren de Stijgers. Alle informatie en correspondentie van de gemeente Schiedam met derde partijen over het oprichten en functioneren van de Stijgers.

Met name, maar zeker niet beperkt tot:

6. Alle informatie en correspondentie, die aangeeft wat de juridische constructie van de Stijgers is (inclusief wie waar verantwoordelijk voor is).

7. Alle informatie en correspondentie, die aangeeft hoeveel geld hiermee is gemoeid en hoe de geldstromen lopen

8. Alle door de Stijgers tot nu toe opgestarte activiteiten.

Voor de goede orde; we hechten aan het feit dat u de originele tekst van de vragen te presenteren, maar uiteraard bedoelen wij met de stijgers daadwerkelijk de steigers.

Op 24 september hebben wij de huidige burgemeester geattendeerd op dit feit. Het niet volledig beantwoorden van een WOO-verzoek is natuurlijk een ernstige zaak. Op verzoek van de burgemeester hebben wij dit direct opgenomen met de betrokken afdeling:

Op 2 november kregen wij het volgende antwoord:

Na nader intern overleg zijn wij tot de conclusie gekomen dat de uitgevoerde zoekslag bij de behandeling van dit verzoek correct is uitgevoerd. Blijkens de Woo en de jurisprudentie is het aan het bestuursorgaan om de zoekslag inzake een Woo-verzoek uit te voeren (zie: rb. Midden-Nederland, ECLI:NL:RBMNE:2023:4652). Hierbij beoordeelt het bestuursorgaan bij welke personen de inhoudelijk relevante informatie zich bevindt. In dit geval hebben wij ons zoekslag gebaseerd op de vragen uit uw Woo-verzoek. De door u aanvullend gevraagde stukken vallen buiten het bereik van de zoekslag. Wij beschouwen dit Woo-verzoek daarom als afgehandeld.

Het voordeel van dit antwoord is in ieder geval dat het bestaan correspondentie van en naar de vorige burgemeester niet wordt ontkend.

Iedereen mag natuurlijk van ons verder naar allerlei jurisprudentie wijzen, maar de correspondentie van een burgemeester lijkt ons toch gewoon onder de vraag: Alle informatie en correspondentie binnen de gemeente Schiedam over de oprichting en het functioneren de Steigers, te vallen.

Er was dus anders dan in het antwoord van de betrokken ambtenaar helemaal geen sprake van aanvullende vragen. Daarnaast lijkt het ons niet dat er sprake kan zijn van selectieve vrijwaring (in dit geval van de (voormalige) burgemeester).

Dat alles leidt tot de volgende vragen:

1) Bent u het met ons eens dat het vertrouwen in de overheid er onder lijdt als zelfs WOO-verzoeken niet volledig worden beantwoord?

2) Bent u het met ons eens dat ook de correspondentie van een burgemeester, die hij vanuit zijn functie over een betreffend onderwerp verstuurt, in welke vorm dan ook, onder de WOO valt?

3) Bent het met ons eens dat wij in rede het niveau van de behandelende ambtenaren kunnen verwachten dat zij begrijpen dat ‘alle informatie en correspondentie binnen de gemeente Schiedam over de oprichting en het functioneren de Stijgers’ ook daadwerkelijk alle betekent?

4) Bent u alsnog bereid om ook de correspondentie (in welke vorm dan ook) van onze voormalige burgemeester met ons te delen?

5) Bent u het met ons eens dat dit alles voorkomen had kunnen worden als ons eerste verzoek om gewoon een keer te worden bijgepraat door de betrokken ambtenaar niet vanaf het hoogste niveau was geblokkeerd?’

Foto's van het interieur laten zien dat het er binnen nog erg ongebruikt uitziet (foto's zijn gemaakt op dinsdag 24 oktober 2023, rond het middaguur, geen mens te zien binnen). Op 7 juni van dit jaar werd De Steigers officieel geopend door niemand minder dan de minister Dilan Yesilgöz. Er was een rondleiding door het pand waarbij de pers expliciet niet welkom was. Nu, bijna een half jaar later, zijn er dus nog weinig tekenen dat het pand ook daadwerkelijk wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is: het op praktische manier opleiden van jongeren voor een vak. Wij schreven op deze site op 30 maart 2023 al dat de gemeente te hard van stapel liep. In drukwerk dat in het voorjaar huis aan huis in Schiedam Zuid werd verspreid was te lezen: "Aan de Dwarsstraat 42 in Schiedam Zuid vind je vanaf eind april 2023 leerwerkplaats De Steigers Schiedam. Daar kun je als jongere tussen circa 16 tot 35 jaar op praktische wijze kennismaken met een vak door vaklieden. Zo krijg je een nieuwe kans in je leven én op de arbeidsmarkt". Verschillende samenwerkingspartners waarmee in deze folder werd gepronkt, zijn overigens inmiddels al afgehaakt

desteigers4

10-11-2023