AOV en OPS stellen college vragen over subsidiestop wijkfunctie Frankelandgroep

'Ambtelijke beoordelaars weten niet dat 'aanleuners' wijkbewoners zijn en waar Frankeland staat'

'Ambtelijke beoordelaars weten niet dat 'aanleuners' wijkbewoners zijn en waar Frankeland staat'

SCHIEDAM - De fracties van AOV en OPS zeggen het onbegrijpelijk te vinden, dat de subsidie wordt beëindigd voor de wijkfunctie van de vier Schiedamse zorglocaties Frankeland, Jacobs Gasthuis, Schiewaegh en Spaland en de activiteiten in de drie ontmoetingscentra van de Frankelandgroep, te weten in de Nieuwe Harg, de Valm en de Suite. De fracties hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld aan het college van b&w.

De AOV en OPS schrijven:

"Volgens dit artikel (Kor Kegel, Het Nieuwe Stadsblad, 6-7-2022) heeft het gemeentebestuur zich gebaseerd op zwaarwegend advies verkregen door de ambtelijke beoordelaars die niet weten dat aanleuners wijkbewoners zijn, noch bekend zijn met de locatie van Frankeland.

Daarom stellen AOV Schiedam en Ouderenpartij Schiedam de volgende vragen:

1.     Is het college op de hoogte van het stopzetten van subsidie voor de wijkfunctie van bovengenoemde zorglocaties door ambtelijke beoordelaars van Samen Schiedam?

2.     Zijn de ambtelijke beoordelaars, volgens het college, volledig in staat geweest om alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen in hun beslissing? Hebben zij voldoende competenties, omdat zij niet wisten, dat aanleuners wijkbewoners zijn, noch bekend zijn met de locaties van Frankeland? 

3.     Hebben de ambtelijke beoordelaars met alle belanghebbenden gesproken? Zijn er middelen zoals bv. een enquête of buurtraadpleging uitgezet?

4.     Is het college bereid de uitkomsten van de zitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Schiedam te delen met de gemeenteraad?

5.     Is het college het met AOV en OPS eens, dat gezien de toename van ouderen en langer thuiswonende ouderen, het stopzetten en mogelijk afstoten van faciliteiten en activiteiten een regelrechte ramp betekenen voor aanleunwoners en overige wijkbewoners?

6.     Welke actie gaat het college hierop ondernemen om de groeiende groep ouderen een plezierige en zelfstandige ‘oude dag’ te bezorgen?

7.     Kan het college exact in kaart brengen hoeveel ouderen gebruikmaken van de faciliteiten en activiteiten van de Frankelandgroep?

8.     Is het college het met AOV en OPS eens, dat er een preventieve werking uitgaat van deelname aan faciliteiten en activiteiten, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen?

9.     Is het college het met AOV en OPS eens, dat ouderenmishandeling en financiële uitbuiting van ouderen eerder aan het licht komen wanneer ouderen aan faciliteiten en activiteiten deelnemen van zorglocaties?

10.   Kan het college aangeven hoe deze stellingname past in het samenwerkingsverband eenzaamheidsbestrijding ‘Een tegen eenzaamheid’? 

AOV Schiedam                              OuderenPartij Schiedam

 

Christien Bruggeman                   Tineke Schotte-Rodenberg"


Lees ook ons artikel van gisteren:
Ben de Koning (Frankelandgroep) mist aandacht voor ouderenzorg in coalitieakkoord
'We hebben nu al wachtlijsten ouderenzorg en aantal 80-plussers neemt verder toe'

07-07-2022