Rotari fotografeerde in geboorteland Moldavië de met mozaïek versierde bushaltes

Ambachtelijk mozaïeken in atelier 'Stukje bij beetje'

Ambachtelijk mozaïeken in atelier 'Stukje bij beetje'

SCHIEDAM - Op zaterdagmiddag 16 december vinden in atelier ‘Stukje bij beetje’ een lezing en een workshop plaats. Dit alles naar aanleiding van de tentoonstelling Tussenstop, die momenteel te zien is in het Schreiershuisje aan het Hoofd.

Vadim Rotari heeft in zijn geboorteland Moldavië de rijkelijk met mozaïek versierde bushaltes gefotografeerd. Deze mozaïeken zijn op zeer ambachtelijke wijze tot stand gekomen. Er is voor de productie van de steentjes ‘smalta’ gebruikt. Op duizend graden gebakken en op kleur gebracht door ijzerchloride zijn deze mozaïeken gemaakt voor de eeuwigheid. Toch lijden deze veelvormige bushaltes een kwijnend bestaan nadat door de val van het communisme het busvervoer sterk terugliep. 

Vadim toont deze middag zijn foto’s en vertelt wat meer over de bushaltes en de mozaïeken waarna de deelnemers zelf met smalta aan de slag gaan. De smalta is speciaal voor deze workshop opnieuw op ambachtelijk wijze gemaakt.
Deelnemers gaan onder leiding van Marian Weeda van Stukje bij beetje een deel van het Moldavische mozaïek namaken om in het Schreierhuisje ten toon te stellen.

Vadim Rotari houdt zijn lezing in het Engels maar het wordt in grote lijnen vertaald.

Lees ook ons eerdere artikel:
Vadim Rotari fotografeerde 109 bushuisjes in Moldavië

Ambachtelijk mozaïeken
Waar:
Stukje bij beetje, Singel 65 Schiedam
Wanneer:
zaterdag 16 december van 14.00 tot 15.30 uur
Deelname:
gratis maar een eigen bijdrage is welkom.
Fotografie:
Vadim Rotari

11-12-2023