Jongeren met burgemeester en wethouder in gesprek

"Als je u zegt, hebben mensen een beter beeld van je"

"Als je u zegt, hebben mensen een beter beeld van je"

SCHIEDAM – Op vrijdag 7 oktober 2022 vond de officiële opening van de YETS Community plaats. Een plek voor jongeren waar ze na schooltijd, in de weekenden en in de vakanties kunnen langskomen voor spel, workshops, ontspanning of een gesprekje met een coach.

door Louise Melchers (tekst en foto's)

Sinds twee jaar zit YETS Foundation Schiedam in een zijvleugel van de Poldervaartschool op de Prinses Beatrixlaan 20 in Schiedam. YETS staat voor Youth Empowerment Through Sports. Het doel van de stichting is om jongeren te helpen in hun vorming zodat ze een volwaardige en positieve rol in de maatschappij kunnen spelen. Een plek waar ruimte is om jezelf te zijn, maar wel binnen consequent bewaakte normen en waarden, zo laat de organisatie weten.

Peter Ottens nodigde me uit omdat de jongeren sinds 7 oktober 2022 niet alleen aan het sporten zijn, maar zich nu ook bezig gaan houden met media. Op de dag van de opening maken een paar van hen hun eerste podcast, waarvoor ze burgemeester Lamers en wethouder Ergin interviewen.

Als middelbare scholier maakte Peter zelf veel mee en daarover vertelt hij onder meer op allerlei scholen. Hij legt dan uit hoe hij als basketballer in Amerika kwam te spelen: “Niet omdat ik de beste speler was, of de langste, nee, omdat ik een droom had die ik waar wilde maken. Ik stelde mijn bezigheden in op dat doel en ging er helemaal voor. Ik was ook niet bang om te mislukken. Ik vertel mijn kinderen later liever dat ik het geprobeerd heb, dan dat ik ze vertel dat ik een droom had, die ik niet waargemaakt heb.”

Bij de poort word ik ontvangen door Youth Coach en basketbalteambegeleidster Clarisia. Ze stelt zich voor en vertelt wat er vandaag allemaal op het programma staat. Ik kan gaan kijken bij het YETS court basketbal, het YETS dance optreden, YETS play (poolen, tafeltennis, tafelvoetbal) en in de YETS chillplek, een ruimte waar je kunt chillen, maar ook kunt gamen op de Playstation of de Nintendo Switch. Na afloop is er ook nog tijd voor een hapje en een drankje. Ze wenst me een hele fijne middag.

Op de gangen is het lekker druk. Om de haverklap komt iemand zich voorstellen. Er lopen professionele coaches rond, junior coaches en veel enthousiaste jongeren. Eén van de jongeren gaat direct thee voor me halen. Ze zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de ontvangst van de burgemeester, de wethouder en John Massaar, voorzitter van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het fonds dat geld beschikbaar stelt aan de YETS Foundation.

De jongeren begroeten elkaar vriendelijk en als ze denken dat iemand het moeilijk heeft,  spreken ze deze persoon erop aan. "Hé, is er iets? Wil je erover praten?" Nee zeggen mag in zo'n geval ook. De coaches die voorbij komen, zijn gul met complimenten. "Dat heb je goed gedaan, zeg!" maar ze spreken jongeren er ook op aan als ze zich niet beleefd genoeg gedragen.

Romano (rechts op de foto hieronder), één van de jongeren, is met coach Paolo bezig om zijn interview met de burgemeester nog eens door te lopen. De vragen staan op papier en hij is er al een tijd mee bezig, maar vindt het ook ontzettend spannend.

Yetsoefeninterviewkl

Even later komt Salah zelfverzekerd binnenlopen. Hij stelt zich direct aan me voor: “Mijn naam is eigenlijk Salaheddine, maar die naam kunnen de meeste mensen niet goed uitspreken, dus noem me maar Salah.” Salah is 15 jaar en komt uit Nieuwland, zijn vader is daar slager. Zijn droom was altijd om toneelspeler te worden, maar inmiddels denkt hij erover om net als zijn vader toch slager te worden. Ook hij gaat de burgemeester interviewen. Als ik vraag wat YETS voor hem betekent, vertelt hij dat YETS een soort van speciale familie voor hem is. Dan wordt hij weggeroepen voor een laatste briefing.

Op de gang kom ik de jeugdboa’s tegen. Ze zijn actief in onder meer de wijk Tuindorp en kennen de meeste jongeren uit de buurt. Soms moeten ze ze wel even aanspreken op hun gedrag, bijvoorbeeld als ze blikjes achterlaten op plekken waar ze gezeten hebben. Ook zij verwijzen wel eens jongeren door naar YETS.

Yetsjeugdboakl

Vervolgens is het tijd voor het interview. Romano vraagt of de wethouder en de burgemeester wel eens van YETS gehoord hebben. De wethouder vertelt dat hij al lang geleden contact had met de jongeren en de coaches en dat hij de sport en de goede sfeer interessant vond. Voor burgemeester Lamers was de eerste kennismaking met YETS toen de organisatie in 2018 het Appeltje van Oranje ontving, een jaarlijkse prijs voor succesvolle sociale initiatieven. Die prijs werd toen uitgereikt door koningin Máxima.

YetsSalahkl

Een volgende vraag gaat over of de gasten zich, net als veel jongeren, wel eens kwetsbaar voelen en hoe ze daar dan mee om gaan. Ergin vertelt dat de eerste keer dat hij zich kwetsbaar voelde was toen hij op de schoolmusical afgewezen werd. Het was pijnlijk, maar hij besefte dat hij een manier moest ontwikkelen om er bovenop te komen of zich te verbeteren. De burgemeester vertelde dat als je in de politiek je kwetsbaarheid laat zien, direct je kop eraf gaat. Hij deelt de zorgen, dilemma’s en problemen van de jongeren en vindt het knap dat ze zich kwetsbaar durven opstellen. Salah vertelt dat sommige jongeren daar moeite mee hebben en dan een ‘masker’ opzetten om hun kwetsbaarheid maar niet te laten zien. Ze verbergen hun kwetsbaarheid door hun gedrag.

De burgemeester benadrukt het belang van er niet alleen voor staan. “Dat is de kracht van YETS, je staat er niet alleen voor, samenwerking en succes krijgen daardoor een kans.” Ergin vult aan dat je samenwerking kunt stimuleren door ten eerste bewustwording, maar ten tweede ook door te kijken wat je terug kunt doen voor de maatschappij.

Salah vertelt dat er binnen YETS standaardregels zijn. Zo gebruik je geen straattaal, je capuchon en je pet zet je af, je doet geen handen in je zakken en je broek mag ook niet heel laag hangen. Salah: “Bij YETS leer je jezelf voor te bereiden op de grote wereld. Tijdens een sollicitatiegesprek doe je al die dingen natuurlijk ook niet. Als je daarnaast mensen met u aanspreekt, krijgen ze een beter beeld van je.” Romano vindt ook dat u-zeggen bij respect laten zien hoort, dat heeft hij niet alleen hier geleerd, maar ook thuis. De burgemeester benadrukt dat beleefdheid er ook voor zorgt dat je sowieso in gesprek komt en er daarnaast voor zorgt dat je ook welkom bent.

De burgemeester roemt het feit dat jongeren binnen YETS een ontwikkeling door kunnen maken. Het is een kweekvijver voor jongeren die steeds meer verantwoordelijkheid leren nemen. Zo kunnen ze junior coach worden en doorgroeien naar coach.

Dan volgt de vraag wat voor initiatieven er voor de jeugd in Schiedam zijn. De burgemeester vertelt dat hij in Schiedam één keer per jaar de baas van de toekomst een kans biedt, waarbij één à twee jongeren een dag met hem meelopen en ook een beetje de baas zijn. Ze maken dan kennis met het werk van de burgemeester en leren ook na te denken over het nemen van moeilijke beslissingen. Hij is bereid om ook buiten dit programma om nog een paar jongeren extra de gelegenheid te geven ook eens mee te lopen. Wethouder Ergin gaat op zoek naar meer mogelijkheden binnen Schiedam.

Na afloop van het interview wordt er een groepsfoto gemaakt (zie foto boven het artikel). Media Coach Adilson vertelt dat het de bedoeling is dat de jongeren de komende tijd meerdere thema’s gaan bespreken. Ook is het de bedoeling dat ze leren hoe ze zelf een bedrijfje kunnen runnen.

Daarna maakt het gezelschap een ronde langs alle andere activiteiten van YETS. Er wordt gevoetbald, gebasketbald en gebokst. Ook hier spelen de jongeren een prominente rol. Bij het basketbal coacht een van de jongeren de burgemeester. Hij legt hem uit hoe hij de bal het beste in de basket krijgt.

Yetsuitlegbaskekl

Na een boksoefening verricht burgemeester Lamers de officiële opening door tegen een boksbal te slaan. Er volgt een rondleiding door de Poldervaartschool, waarmee de YETS Foundation goed samenwerkt en ten slotte sluiten danseressen af met een mooie dansvoorstelling.

Yetsdans2kl

Jongeren die deel willen uitmaken van de YETS Community kunnen het wekelijkse programma op Instagram bekijken. Ze kunnen zich aanmelden via een QR-code, maar ook gewoon langskomen op het kantoor aan de Prinses Beatrixlaan 20 in Schiedam. 

Lees hier ons eerdere artikel over de officiële opening.

Foto's: boven het artikel, groepsfoto medewerkers podcast (vooraan in het geruite pak coach Adilson); coach Paolo en Romano nemen nog één keer de vragen door; de wijkjeugdboa's; Salah (links op de foto) stelt een vraag aan wethouder Ergin en burgemeester Lamers, rechts voor coach Paolo, achter hem is Romano net niet goed zichtbaar; een jonge baskebalspeler laat burgemeester Lamers zien hoe hij het best op de basket kan mikken; het dansteam aan het werk. Onder in de galerij nog enkele sfeerimpressies: wethouder Ergin mikt op de basket, drukte op de gang, Romano klaar voor het interview, basketbalspelers, jong bokstalent aan het werk, de dansers, de gasten aan het voetballen, Peter Ottens voor de dansgroep

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

09-10-2022