Meepraten over Schiedamse winkels met het Stedelijk Museum Schiedam

Winkeliers vormen de spil van het sociale leven in Schiedam

Winkeliers vormen de spil van het sociale leven in Schiedam

SCHIEDAM - Als het over het werken vroeger in Schiedam gaat, denk je al snel aan de jeneverindustrie, de werven of de glasfabriek. Er was echter ook ander werk. Wat te denken van werken in een van de vele winkels, als winkelier of winkelbediende. Het Stedelijk Museum Schiedam nodigt iedereen uit over werken in winkels mee te praten tijdens een online Verhalentafel op woensdagavond 9 juni 2021.

'Onder winkeliers wordt wel gezegd: ‘Als het in Schiedam lukt, lukt het overal’, vertelt conservator Stadsgeschiedenis van het museum, Merel van der Vaart. ‘Hoe was het als ondernemer in de stad? Welke rol speelden en spelen de winkelgebieden van Schiedam? En welke winkels bestaan al eeuwen?’ De bijeenkomst ligt in het verlengde van het Kijkdepot Schiedam waar museummedewerkers onderzoek doen naar de geschiedeniscollectie van de stad. Deze Verhalentafel begint om 20.00 uur en deelname is gratis. Na aanmelding krijg je een link om via Zoom aan te schuiven. Iedereen is welkom en kan meepraten, herinneringen delen of lekker meeluisteren naar de verhalen van anderen.

Vrouwen
Voordat het gesprek losbarst, vertelt Van der Vaart meer over de voorwerpen in de museumcollectie die te maken hebben met de winkelgeschiedenis van de stad. Ook gaat ze in op de rol van vrouwen in het runnen van een winkel. Van der Vaart: ‘Volgens de wet waren getrouwde vrouwen tot en met 1957 ‘handelingsonbekwaam’, maar als het om het draaien van de nering ging, hadden ze wel zeker iets in de melk te brokkelen.’

Snuisterijen
Veel ondernemers met een winkel werkten en werken vaak in gezinsverband. Vóór de komst van supermarkten kende Schiedam veelal kleine en gespecialiseerde ondernemingen. Een winkel in Gelderse Waren of galanterieën, een mooi woord voor sierlijke snuisterijen, wist iedereen te vinden. 

Spil
In de Groenelaan, Hoogstraat en Nolenslaan vormen winkeliers de spil van het sociale leven. Ze kennen bijna iedereen en buigen mee met de veranderende wensen van het winkelend publiek. Schiedam is ook de geboorteplaats van het voormalig muziekimperium Free Record Shop (Broersveld 5, foto hieronder) en de allereerste zelfsbedieningssupermarkt van Nederland (de AH op de Oranjestraat, waar nu het Goudswisselkantoor is gevestigd https://www.deschiedammeronline.nl/bedrijfsnieuws/details/goudwisselkantoor-gaat-komende-week-open) 

 

frs

Algemene informatie
Verhalentafel over de Schiedamse winkels, woensdag 9 juni, 20.00 – 21.30 uur, gratis via Zoom. Meld je aan via verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl onder vermelding van Winkelverhalen. Voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je via de mail een link om mee te doen. Vragen en suggesties over het onderwerp kun je ook vooraf mailen. Nog niet bekend is wie de gespreksleider zal zijn.

Met dank aan: Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, S’DAM

Foto geheel boven: mevrouw Papenhuijzen voor haar bakkerij op Hoogstraat 22, Schiedam, vermoedelijk samen met haar dochter en twee zoons. De oudste zoon nam na zijn trouwen de zaak over, 1892-1894. Foto: beeldbank Gemeentearchief Schiedam, maker onbekend.

Foto in de tekst: in het pandje Broersveld 5 (rechts van de coffeeshop MikMak) begon ooit wijlen Hans Breukhoven zijn Free Record Shop (c) De Schiedammer Online

 

20-05-2021