‘Het Atelier van Sjef’, een interactieve expositie die niet af is maar blijft groeien

Als bezoeker mag je de tentoongestelde werken aanraken

Als bezoeker mag je de tentoongestelde werken aanraken

SCHIEDAM - Zondag 7 mei 2023 is met woorden van de nieuwe KunstWerkt-voorzitter Marcel Houtkamp, initiatiefneemster Saskia van Herwijnen en samensteller Arne Hendriks de expositie 'Het Atelier van Sjef' geopend. Deze expositie biedt een keuze uit het werk van de in mei vorig jaar overleden kunstenaar Sjef Henderickx, aangevuld met werken van zijn zoon Arne. Bijzonder is dat je als bezoeker aan het geëxposeerde werk mag zitten en dat deze tentoonstelling verder groeit tot en met de einddatum 4 juni 2023.

In zijn jeugdjaren bracht Arne Hendriks een belangrijk deel van zijn tijd door in het atelier van zijn vader, Sjef Henderickx (26 mei 1944 - 2 mei 2022). Arne Hendriks zei tijdens de opening onder meer dat het voor hem als kind moeilijk te vatten was dat hij in het atelier van zijn vader overal aan mocht zitten, maar dat zodra een object het atelier had verlaten om ergens tentoongesteld te worden hij er met zijn vingers af moest blijven. Arne, nu zelf een gevestigd kunstenaar, is geleidelijk aan tot het besef gekomen dat hij is beïnvloed door zijn vader, dat hij eigenschappen van zijn vader heeft meegekregen dan wel heeft overgenomen. Hij gaf aan verheugd te zijn het werk van zijn vader te kunnen voortzetten, bijvoorbeeld met deze expositie bij KunstWerkt, het Schiedamse kunstenaarscollectief waarvan zijn vader een van de grondleggers was.

thumbnail_Opening Het Atelier van Sjef

Terugdenkend aan het dubbele gevoel uit zijn kinderjaren, heeft hij de tentoonstelling 'Het Atelier van Sjef' zo ingericht dat de bezoekers aan de tentoongestelde werken mogen zitten en dat het een dynamische tentoonstelling is, die steeds verandert mede door de participatie van de bezoekers. Arne zal elke donderdagmiddag aanwezig zijn en in gesprek gaan met het publiek, op zoek naar de verhalen in en rondom het werk van zijn vader. Ook zal hij in samenwerking met (groepen) bezoekers creatief aan de slag gaan in de geest van de werkwijze van zijn vader. Zo was er donderdagmiddag 11 mei een groep scholieren van de Schiedamse scholengemeenschap Spieringshoek. Zij maakten tekeningen en ze vervaardigden 'bakstenen' van papier. Ook was er die donderdagmiddag een groep van Klup, het landelijke activiteitenplatform voor vijftigplussers. Binnenkort komt een groep studenten van de Willem de Kooning Academie een actief bezoek brengen aan de tentoonstelling. Alle bezoekers kunnen zelf installaties maken met als bouwstenen de aanwezige papier-maché-objecten van Sjef.

Groepen die interesse hebben om een bezoek te brengen aan 'Het Atelier van Sjef' kunnen contact opnemen met KunstWerkt via Saskia van Herwijnen om de mogelijkheden te bespreken (info@stichtingkunstwerkt.nl). Bij de officiële opening wees Saskia ook op de activiteit die in het kader van 'Het Atelier van Sjef' door de Historische Vereniging Schiedam (HVS) was georganiseerd en op de dag voor de opening gehouden is, te weten de lezing door André Henderickx, de broer van Sjef, in de Grote- of Sint Janskerk. Ze wees er bovendien op dat er sinds donderdag 11 mei de expositie 'Rond 't Lam' te zien is in deze kerk en dat eveneens in deze kerk op vrijdag 19 mei de lezing 't Lam (een bekend kunstwerk van Sjef in de kerk) wordt gehouden. Er zijn nog meer openbare werken van Sjef te zien in Schiedam. De HVS houdt op zondag 21 mei een stadswandeling langs verschillende van deze werken.

Marcel Houtkamp gaf aan dat het afgelopen zondag zijn eerste officiële optreden sinds zijn aantreden op 1 mei jl. als voorzitter was en zeer vereerd te zijn dat het de expositie ter nagedachtenis van Sjef, grondlegger van en tot zijn overlijden deelnemer van KunstWerkt, betrof.

Activiteitenprogramma

- Rond ’t Lam, het kunstwerk van Sjef in de Grote- of Sint Janskerk, wordt er een kleine thematische tentoonstelling gehouden. Deze is te zien tot en met 3 juni 2023 tijdens de openingstijden van de kerk en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

- Lezing 't Lam op vrijdag 19 mei 2023 om 20.00 uur in de Grote- of Sint Janskerk, inloop 19.30 uur. Restauratiearchitect Kirstain Houweling, die tijdens het proces van totstandkoming van het beeld voorzitter van de Kerkvoogdij was, vertelt over het monumentale beeld dat Sjef voor de kerk maakte. Toegang gratis. Aanmelden via de website van KunstWerkt.

- Wandeling in samenwerking met de HVS op zondag 21 mei 2023 om 14.00 uur onder begeleiding van Nico de Vries van de HVS. De wandeling voert langs een aantal werken van Sjef in de stad. Bij de werken wordt steeds door een direct betrokkene verteld over het ontstaan van de werken. Met medewerking van oud-burgemeester Reinier Scheeres, restauratiearchitect Kirstain Houweling, voormalig interim-directeur Jenevermuseum Peter Elderman en KunstWerkt-deelnemer Rob van der Ven. De start is in het Julianapark bij het Verzetsmonument en de afsluiting is bij KunstWerkt. De wandeling duurt circa twee uur (afstand circa 2,5 km). De kosten voor deelname zijn € 5 p.p. Deelnemers van KunstWerkt, Vrienden van KunstWerkt en leden van de HVS betalen € 2 p.p. Aanmelden via de website van KunstWerkt.

- Op pinkstermaandag 29 mei 2023 is de tentoonstelling extra open en is er inhakend op het festival ‘IDDF Around Town’ livemuziek in de tentoonstellingsruimte van KunstWerkt. Het Trio Emma Beukelman presenteert een combinatie van kwetsbare, poëtische, Nederlandstalige spoken word en Bosnische Balkanmuziek. Er zijn twee optredens: om 14.30 en 16.15 uur.

- Finissage: ter afsluiting van de tentoonstelling, op zondag 4 juni om 15.30 uur, reflecteert Arne Hendriks op de voortdurende samenwerking met zijn vader.

Over Stichting KunstWerkt

Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 51 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten in Art Centre Schiedam. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt Art Centre Schiedam Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur

Website: www.stichtingkunstwerkt.nl
Sociale media:
facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt
linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Foto 1: Arne Hendriks en zijn moeder Ane Henderickx-Koczorowski tijdens de opening, nadat Arne zijn moeder een door hem in het atelier van Sjef gevonden etsplaatje heeft overhandigd, die waarschijnlijk van de ets is voor het geboortekaartje van Arne of van zijn zus Tatja

Foto 2: een tentoonstelling die groeit en waar je de geëxposeerde objecten mag aanraken

Foto's door Wybe Hietbrink

 

12-05-2023