Alleen een wonder kan dammers van landstitel afhouden

Alleen een wonder kan dammers van landstitel afhouden

DAMMEN - Met nog zeven ronden te gaan in de nationale damcompetitie is er een wonder nodig om in de Ereklasse, het hoogste damniveau in ons land, damclub 'van Stigt Thans' uit Schiedam nog van de eerste plaats te verjagen.

frits
door Frits Luteijn

Tijdens de wedstrijd tegen de belangrijkste concurrent en landskampioen, Hijken, werd door van Stigt Thans een duidelijk 12-8 overwinning geboekt. Daardoor is Culemborg de enige overgebleven concurrent, die nog roet in het eten kan gooien. Zelf waren de Culemborgers vrij, maar ze hebben als enige slechts 1 verliespunt. De wedstrijd Culemborg - Schiedam staat gepland op 19 februari.

Schiedam is dit jaar zonder meer de sterkste ploeg. De speling van het lot (rooster) bracht de Schiedammers in de eerste vier ronden tegen vier concurrenten. Alle wedstrijden werden met grote dan wel zeer grote cijfers gewonnen. Een groot gemis voor Hijken is, dat ze er dit jaar niet in slaagden om oud-wereldkampioen Harm Wiersma achter het bord te krijgen. Deze wist enkele seizoenen lang letterlijk alles te winnen. Dat gebrek aan winstpartijen in belangrijke wedstrijden brak Hijken zaterdag op.

Teamleider bij de Schiedammers Rob Clerc zat tegen grootmeester Auke Scholma, een echte liefhebber en bereid bloedstollende risico's te nemen om tot kansen te komen. Uit tactische overwegingen gaf Rob zijn tegenstander de eerste twintig zetten nauwelijks de gelegenheid om tot diens geliefde half open klassieke spel te komen. Wel pakte hij ongemerkt links en rechts wat voordeeltjes. Dat resulteerde rond de veertigste zet in een buitengewoon explosieve stelling. De stand van Scholma was zeer kritiek. Het ging tussen compleet vastlopen en het toelaten van een dure afwikkeling. De afwikkeling voor twee stukken moest goed berekend worden. Echter na het nemen ervan stond er zoveel materiaal van de Hijkenaar op de tocht, dat hij onmiddellijk opgaf.

Een belangrijke partij was, die tussen de oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg en Roel Boomstra. Beiden zijn niet bang. Roel Boomstra is nog jong en sterker. Er kwam een buitengewoon scherpe stelling op het bord van aanval versus verdediging. Roel Boomstra ging duidelijk aan de leiding. Volgens Gantwarg had deze zelfs moeten winnen. Analyse achteraf wijst dat ook uit. Nu kreeg hij de gelegenheid te ontsnappen via een goed getimed stukoffer. Ondertussen pakte de topscoorder van de nationale competitie, Frits Luteijn, aan het tiende bord zijn vierde overwinning, waardoor een wel zeer ruime 12-8 overwinning op het scorebord kwam. Het blijft merkwaardig hoe de 'zwakste' speler van Schiedam de ene overwinning na de andere aan elkaar rijgt. Dat kan niet blijven duren.

Ondertussen deden de andere twee teams van Schiedam zaterdag ook goede zaken. Het derde won van VAD. Het tweede, dat met hetzelfde rijtje tegenstanders bezig is als het eerste, maar precies een ronde eerder, haalde het eerste punt binnen. Waldo Aliar speelde tegen Jan van Dijk. Een speler, die houdt van combineren en daarvoor ongelooflijke risico's wenst te nemen. Ditmaal maakte hij het te bont. Hij liet een schijnbaar te dure afwikkeling toe. Verrassend genoeg resulteerde dat via bijofferen van twee extra stukken in een rondslag, waarbij vrijwel al het materiaal van Jan van het bord ging. Altijd leuk voor de toeschouwers dat gekletter van de schijven tijdens het uitvoeren van een rondslag.

Foto boven het artikel: dam-matadoren Roel Boomstra (links) en Anatoli Gantwarg (rechts)

Foto onder: openingstoespraak van voorzitter van de KNDB (rechts); nieuwe voorzitter van Stigt Thans, Tiny Mous (midden) en Jan van Dijk, die in een kletterende rondslag liep

Hijken2021 015

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

31-10-2021