Adviescommissie van drie gemeenteraden ter verbetering jeugdzorg

Adviescommissie van drie gemeenteraden ter verbetering jeugdzorg

SCHIEDAM - Gemeenteraad stemt unaniem voor motie GroenLinks over actieve betrokkenheid raad bij regeling jeugdhulp. Daarover heeft GroenLinks het volgende persbericht doen uitgaan.

"Schiedam gaat de jeugdhulp radicaal anders invullen. En dat is ook hard nodig. De wachtlijsten lopen al jaren op en daarnaast krijgen kwetsbare kinderen niet de juiste hulp omdat de benodigde zorg niet is ingekocht. Door de verkeerde financiële prikkels duurt het veel te lang voor de geboden zorg past bij wat er nodig is. We organiseren de jeugdzorg in Schiedam nu met 14 andere gemeenten in een gemeenschappelijke regeling en merken dat we daar veel te weinig invloed hebben op hoe dat gebeurt. 

In Schiedam kiezen we daarom voor een andere, eigen koers. Vorig jaar hebben we een nieuw model voor jeugdzorg vastgesteld. Wij steunden de manier waarop Schiedam de jeugdzorg zelf, samen met Maassluis en Vlaardingen, wil gaan organiseren. Door te breken met de zogenaamde ‘vaste zorgpakketten’ gaan we ervoor zorgen dat kinderen altijd direct de juiste hulp krijgen.

Het college stelt voor om de inkoop van die jeugdzorg te gaan laten uitvoeren door Rogplus, dat wordt aangestuurd door de drie gemeenten. Doordat de wethouder niet langer meer 14 gemeenten hoeft te overtuigen maar “slechts” 2, hopen wij dat de gemeente meer invloed gaat krijgen. 

We hebben ook goede hoop dat Schiedam hiermee beter grip krijgt op wachtlijsten en deze zo snel mogelijk kan wegwerken. Dat we tot op heden weinig tot geen zicht hebben op de wachtlijsten is voor ons een grote frustratie geweest. Gelukkig heeft de wethouder toegezegd dat ze hier samen met rogplus werk van gaat maken.

Wel vinden wij het van belang dat de raad echt betrokken is en blijft bij dit onderwerp de komende tijd. Wij willen dat de ontwikkelingen elk kwartaal worden besproken op de commissievergadering omdat het een belangrijk proces is waar zorgvuldigheid voorop staat. Ook dit is gelukkig toegezegd door de wethouder.

Juist om extra nadrukkelijk betrokken te zijn, hebben we een motie ingediend om een ‘intergemeentelijke adviescommissie’ in te stellen. Hierin zullen raadsleden uit de drie gemeenten gevraagd en ongevraagd advies kunnen uitbrengen aan het bestuur van Rogplus, zelf onderwerpen aandragen om te bespreken en vooraf gevraagd worden mee te denken over begrotingen en grote wijzigingen in de uitvoering van de inkoop van de jeugdzorg. Deze motie is met grote meerderheid ingediend en unaniem aangenomen. 

Raadslid Sun van Dijk: “Het samen met Vlaardingen en Maassluis zelf gaan inkopen van de jeugdzorg is een spannende stap. Wij geloven echter wel dat we met deze aanpak betere zorg aan onze jeugd kunnen gaan bieden. Betrokkenheid van de gemeenteraad is essentieel, dat is mede dankzij onze voorstellen nu beter geregeld. We zullen de verdere uitvoering hiervan de komende maanden nauwgezet volgen.”

08-07-2021