Adentro, Argentijnse folklore in de SodaFabriek

Adentro, Argentijnse folklore in de SodaFabriek

SCHIEDAM - In de SodaFabriek in Schiedam wordt de concertreeks ‘Totin con Soda’ gehouden. Zondagmiddag 31 oktober aanstaande staat het tweede concert in deze reeks van tien concerten op het programma. Argentijnse folklore staat ditmaal centraal. 

door Jan Schrijver

Vrijdagavond 8 oktober jl. werd het eerste concert gehouden, Eso Es!, waarin Afro-Peruaanse muziek te beluisteren was. De muzikale reis voert verder langs Argentinië (folklore) (31-10), Portugal (28-11), Galicië (14-1), Spanje (6-2), Brazilië (4-3), Cuba (8-4), Chili (8-5), Kaapverdië (10-6) en komt opnieuw in Argentinië (tango) (3-7). 

Afgelopen zomer waren er reeds concerten met Argentijnse muziek in de SodaFabriek (lees hier Argentijnse hemels bij de SodaFabriek). Initiatiefnemer Rob Dijkstra heeft nu samen met muzikanten en medeorganisatoren Alvaro Rovira Ruiz en Mirre Valkenburg de bovengenoemde muzikale wereldreis uitgestippeld. Afhankelijk van de regio die wordt aangedaan, haken gastmuzikanten aan. 

Rob Dijkstra is een van de organisatoren van het tweedaagse Wereldmuziekfestival Verueño dat jaarlijks in het Julianapark in Schiedam op het programma staat. Gitarist Alvaro Rovira Ruiz, docent aan het conservatorium in Rotterdam, en zangeres Mirre Valkenburg hebben meerdere malen op Verueño opgetreden. Zij wonen in Rotterdam en hebben veel muzikanten in hun netwerk.

Samen kwam het drietal tot de opzet van een formule, waarbij per concert de muziek van een regio wordt uitgevoerd en waarbij Dijkstra toelicht waar de teksten van de liedjes over gaan en wat de achtergrond ervan is. Dat alles vindt plaats in de sfeervolle omgeving van de SodaFabriek, industrieel erfgoed dat op organische wijze wordt opgeknapt. 

Bij de concerten die op zondagmiddag plaatsvinden, bestaat aansluitend de mogelijkheid om van een maaltijd te genieten, waarbij de gerechten georiënteerd zijn op dezelfde regio als de muziek.

Adentro
Adentro, Argentijnse folklore, is het tweede concert uit de reeks Totin con Soda

In het noordwesten van Argentinië bereikte via de handelsroutes de Afro-Peruaanse muziek het land. Dit had een zeer verrijkende invloed op de Argentijnse muziekcultuur. Ook de Europese culturen vonden vanuit Buenos Aires hun weg naar het noordwesten van het land en leidde vermengd met de inheemse culturen tot een rijk spectrum aan leefwijzen en muziekstijlen waarin gemeenschapszin een belangrijke factor is. De Peruaanse zamacueca’s en marinera’s transformeerden hier in onder meer zamba’s en chacarera’s.

Alvaro Rovira Ruiz - 8-snarige gitaar
Mirre Valkenburg - zang
Rob Dijkstra - tekst
Claudia Morato - Paraguayaanse harp
Paula Luna - bombo legüero

Zondagmiddag 31 oktober 2021 15.00 – 17.00 uur
SodaFabriek, Makkersstraat 3-5, 3111AL Schiedam
Entree € 10,-, uit te breiden met diner na afloop, dan € 25,- in totaal
Info via 06-10726425 en via Facebook Totin con Soda
Reserveren via totinconsodaschiedam@gmail.com

Foto boven: tijdens het eerste concert Eso Es!, v.l.n.r. Lauriane Ghils, Alvaro Rovira Ruiz, Mirre Valkenburg en Miguelángel Clerc (zie hier een muziekfragment uit Eso Es! ) 

Foto onder: na afloop van het concert van 8 oktober jl, met geheel rechts Rob Dijkstra

Foto's door Louise Melchers

totin3 (2)

23-10-2021