Achtste ronde van de nationale damcompetitie

Achtste ronde van de nationale damcompetitie

SCHIEDAM (dammen) - Van Stigt Thans schudde achtervolger Wageningen van zich af met een ruime 13-7 overwinning. Huissen won eveneens, maar met een schamele 13-7 van de reserves van Schiedam

Zaterdag werden aldus de kaarten geschud voor de komende beslissende wedstrijd van Stigt Thans - Huissen op zaterdag 3 februari. Schiedam moet deze wedstrijd winnen om gelijk te komen. Als dat lukt, dan zal er waarschijnlijk helemaal aan het einde nog een barrage nodig zijn om de nieuwe kampioen van Nederland aan te wijzen. 

Wageningen gold als een van de uitdagers voor het kampioenschap, maar stelde tot nog toe teleur. Met de twee supergrootmeesters Alexander Shvartsman en Jan Groenendijk in de gelederen zou een beter resultaat mogelijk moeten zijn. De beide koplopers in het bordpuntenklassement Anatoli Gantwarg en Alexander Shvartsman speelden zaterdag tegen elkaar. Er werd zelfs gespeeld. Dat is niet vanzelfsprekend op dit niveau. Na vier uur spelen werd het remise.

Drie spelers van Schiedam wonnen. Rob Clerc maakte het grapje, dat de 'staart' vandaag de wedstrijd won en rekende zichzelf daarmee tot de staart. Hij had meer dan 100 ELO-punten meer dan zijn tegenstander. Zijn tegenstander is een liefhebber van de korte vleugel opsluiting. Dat is een zeer dubieus systeem. Niet bijzonder geschikt om tegen een supergrootmeester te spelen. Tot in het late middenspel leek het nog wel een beetje te gaan voor zijn tegenstander. Op dat moment berekende Rob alle varianten en besliste de partij met een riskant ogende opstoot gevolgd door een verrassend schijnoffer. Het is altijd lastig spelen tegen iemand, die alles kan uitrekenen.

Thomy Mbongo opende de score tegen een van de dames. Wageningen heeft er drie in het eerste. Dat is uitzonderlijk. In de rest van de ereklasse spelen alleen de huidige en vorige dameswereldkampioen in een mannenteam. Hij speelde een scherpe variant, die de tegenstandster vermoedelijk niet kende. Er kwam een voorpost op het bord, die op een gegeven moment gewoon opgeraapt werd. Dat werd vooral veroorzaakt door een onhandige opstelling van de stukken en pure tempodwang. Het had normaliter houdbaar moeten zijn.

De derde winstpartij kwam op conto van Frits Luteijn. Zijn tegenstander had een gemakkelijke klassieke positie. Niets doen en geduldig wachten was hoogst vervelend geweest. In plaats daarvan probeerde deze de partij direct te beslissen met een scherpe opstoot. Het was een slag in de lucht. Kennelijk was hij gehaast door de klok de zetcontrole vergeten. Een kleine finesse en een paar scherpe zetten later resulteerde dit in een dammen eindspel, dat na 35 zetten spelen en talrijke wederzijdse offers relatief gemakkelijk gewonnen was voor de Schiedammer.

In de stand van de ereklasse staat Van Stigt Thans op de tweede plek, op twee punten van koploper DV VBI Huissen. Het tweede team van Van Stigt Thans bungelt met nulpunten onderaan.

240122 Van Stigt

Foto bijschrift
Boven: Overzicht over de zaal met Vadim Virny op de voorgrond.
Onder: Meervoudig wereldkampioenen Anatoli Gantwarg en Alexander Shvartsman (rechts)

22-01-2024