Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2022

Aanstormend talent in Stedelijk Museum Schiedam

Aanstormend talent in Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM – Op vrijdagmiddag 30 september wordt in Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling van het werk van de genomineerden van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2022 geopend. Er zijn dit jaar vier jonge kunstenaars genomineerd. Voorzitter van de jury is Lilianne Ploumen.

door Louise Melchers

Catrien Schreuder, Hoofd Tentoonstellingen en Collectie Stedelijk Museum Schiedam, vertelt vandaag tijdens een perspreview dat de Volkskrant en Stedelijk Museum Schiedam al jaren samenwerken voor deze prijs. Toch bepalen De Volkskrant en Stedelijk Museum Schiedam niet zelf wie er exposeren. De keuze wordt gemaakt door scouts, die wèl door het Stedelijk Museum Schiedam uitgekozen worden. De winnaar van de prijs wordt bepaald door een professionele jury en ook het publiek kan één van de genomineerden tot publiekswinnaar verkiezen.

Alle vier de genomineerde kunstenaars zijn onder de 35 jaar oud. Zij worden gezien als aanstormende talenten die niet alleen hun eigen ontwikkeling tonen, maar met z'n vieren, gevarieerd als ze met hun werk zijn, laten zien welke ontwikkelingen er in de kunstwereld in ons land zoal plaatsvinden.

Agnes Waruguru
Agnes Waruguru (1994) is oorspronkelijk afkomstig uit Kenia. Zij gebruikt grondstoffen uit haar vaderland en zij laat zich inspireren door water. Vooraf weet ze niet hoe haar werk eruit gaat zien, omdat water alle kanten op kan gaan.

Zij combineert natuurlijke elementen, zoals bloesemblaadjes, bloemen en klei met acrylverf en inkt. Ze werd voorgedragen door Hester Alberdingk Thijm, directeur van de AkzoNobel Art Foundation.

VK3klein

 

Salim Bayri
De tweede kunstenaar is Salim Bayri (1992). Hij komt uit Casablanca en hij is voorgedragen door schrijver en kunstkenner Abdelkader Benali. Zijn werk is een soort virtueel dagboek. Wat hij niet onder woorden kan brengen, drukt hij uit in zijn kunstwerken. Hij verwerkt daarin plaatsen en objecten die hij tegenkomt. Zo is ook het orgel dat zich in de aula van het museum bevindt, in een van zijn werken terug te vinden.

Hij heeft een 'sad alien' in zijn werk verwerkt, die hij Sad Ali noemt. Zijn werk zit vol met dit soort grapjes, vertelt gastcurator Ellis Kat. Hij gebruikt onder meer papier, keramiek, virtual reality en fotografie.

vk5

 

Minne Kersten
De derde kunstenaar is Minne Kersten (1993). Zij heeft een monumentale installatie gemaakt die vergezeld wordt van een video. Een raaf vliegt door een kamer en zij heeft deze kamer na het bezoek van de raaf minutieus nagebouwd in het museum. De verrichtingen van de raaf in de kamer zijn op video vastgelegd. Minne: "De raaf heb ik via een castingbureau gevonden. Ik heb gezocht naar raven die bij mensen wonen. Het is een driejarige vogel en ik heb haar gekozen omdat ze samen met haar mens het beste gevoel gaf. De persoon waar ze bij woont, is ook tijdens de opnames bij de vogel gebleven."

Minne verwerkt persoonlijke thema’s als rouw, verlies en herinnering in haar werk. Minne is voorgedragen door Yasmijn Jarram, conservator van KM21.

VK4klein


Bruin Parry
De vierde kunstenaar die werk laat zien is Bruin Parry (1999). Hij is voorgedragen door beeldend kunstenaar Aukje Dekker. Hij heeft geen traditionele kunstopleiding gevolgd, maar verwerkt zijn gevoelens in zijn kunstwerken. Zo is hij een groot fan van Michael Jackson en is hij helemaal dol op Bassie en Adriaan. Tijdens de opening zal hij ook een performance laten zien.

VK1klein

Er waren vijf genomineerden. De vijfde heeft zich teruggetrokken wegens de politieke instabiliteit in haar geboorteland.

De officiële opening voor genodigden is op vrijdagmiddag 30 september 2022. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 1 oktober te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

Hier lees je onze eerdere artikelen:
Vier genomineerde kunstenaars tonen werk in Schiedam

Vijf talenten genomineerd voor Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Foto 1 (foto boven het artikel): gastcurator Ellis Kat geeft uitleg bij het werk van Salim Bayri
Foto 2: werk van Agnes Waruguru
Foto 3: detail uit het werk van Salim Bayri
Foto 4: detail installatie van Minne Kersten
Foto 5: werk van Bruin Parry
(foto's door Louise Melchers)

 

29-09-2022