Aanbieding boeken Fonds Historische Publicaties

Aanbieding boeken Fonds Historische Publicaties

SCHIEDAM - In de maand mei gedenken en herdenken wij het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het Fonds Historische Publicatie Schiedam heeft twee boeken in de aanbieding die te maken hebben met deze ingrijpende periode.

De aanbieding is geldig tot en met 31 mei. De boeken zijn te verkrijgen bij de Schiedamse boekwinkels en bij de Historische vereniging Schiedam (Hoogstraat 74A, zaterdagmiddag en vrijdagmiddag).

240427 Schiedam in de tweede wereldoorlogHet betreft:
Schiedam in de Tweede Wereld oorlog €17,50

Schiedam in de Tweede wereldoorlog Een fotoboek:
Van oorlog herdenken naar bevrijding vieren Dirk Docter en Herman Noordegraaf
232 pagina’s 290 afbeeldingen formaat 24,5 x 24,5 cm prijs € 17,50 (t/m 31 mei 2024)

Op verzoek van het Fonds Historische Publicaties Schiedam stelden Dirk Docter en Herman Noordegraaf een fotoboek samen over Schiedam in de Tweede Wereldoorlog. Zij deden hiervoor veel onderzoek. Dit leverde nieuw en uniek materiaal als ook nieuwe gegevens op.Deze laatste zijn verwerkt in de onderschriften bij de foto’s. Aan de orde komen de tijd voor de oorlog en de mobilisatie, de meidagen van 1940, de eerste bezettingsjaren, de vervolging van de Joden, het verzet, de bombardementen, de gijzelingen, de zeer zware laatste loodjes van de bezetting in 1944/1945 en de bevrijding.

240427 Geschiedenis van Joden in SchiedamEen kleine geschiedenis van de joden in Schiedam Ser Louis 142 pagina’s, geïllustreerd Prijs € 12,50 (t/m 31 mei 2024)

Een overzicht in boekvorm van de geschiedenis van de joden in Schiedam ontbrak nog steeds. In deze leemte wordt nu voorzien door het boek ‘Een kleine geschiedenis van de joden in Schiedam’, geschreven door Ser  Louis. Het is de geschiedenis die loopt van 1786 toen de joden zich voor het eerst in Schiedam vestigden tot het verdwijnen van de joodse begraafplaats in 1963. In dit boek komt niet alleen het leven van de joodse gemeenschap met haar synagoge aan de orde; er is ook aandacht voor allerlei andere wetenswaardigheden en natuurlijk is een groot gedeelte in dit boek gereserveerd voor de Schiedamse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek heeft documentaire waarde vanwege de overzichten van joodse grafstenen, de begraaflijst vanaf 1830 en een lijst van de omgekomenen in de Tweede Wereldoorlog.

Foto's
Het Fonds Historische Publicatie Schiedam

27-04-2024