Vorig jaar was het onrustig op straat tijdens jaarwisseling, vooral in Noord

Aan 42 personen wordt een last onder dwangsom opgelegd

Aan 42 personen wordt een last onder dwangsom opgelegd

SCHIEDAM - De laatste jaarwisseling was het in Schiedam op straat onrustig, vooral in Schiedam Noord. Ongeveer 100 mensen waren rellerig bezig. Van 42 van hen kon naam en adres worden genoteerd. Die krijgen van de gemeente een last onder dwangsom van 2500 euro.

door Jan Schrijver

De last onder dwangsom die zij ontvangen komt erop neer dat zij rond de jaarwisseling bij een eerste overtreding, al is het een kleine, genoemd bedrag van 2500 euro kwijt zullen zijn. De betrokken verbeurt dan de dwangsom, wat betekent dat de betrokkene het dwangsombedrag van rechtswege verschuldigd wordt aan het bevoegde gezag. De deurwaarder staat dan snel op de stoep.

Het opleggen van een last onder dwangsom is een maatregel die doorgaans werkt, heeft de ervaring geleerd, zo vertelt burgemeester Lamers vanmiddag tijdens een persconferentie over de komende jaarwisseling en de door de gemeente genomen maatregelen. De gemeente heeft rond de jaarwisseling wel eerder gewerkt met het middel van de last onder dwangsom, maar dan betrof het enkele personen. Het is niet eerder voorgekomen dat het om zo'n groot aantal personen gaat.

Van de ongeveer honderd relschoppers die vorig jaar al vanaf 's middags actief waren in Schiedam Noord, kwam zo'n 75% uit Schiedam en dan met name uit Woudhoek en Spaland/Sveaparken. De overige 25% kwam van buiten Schiedam. Het ging om met name jeugdigen tussen de 14 en 22 jaar. De sfeer die ontstond was beangstigend, zo zelfs dat verschillende winkeliers - op Geuzenplein en op Malmö - toen hun winkels sloten. Ook de ME werd ingezet. 

Lees over vorig jaar:
Vuurwerkverbod wordt massaal overtreden

Ruim 46.000 euro vuurwerkschade, waarvan alleen al 29.000 euro aan afvalbakken

Foto: burgemeester Lamers vanmiddag  in het Stadskantoor tijdens de persconferentie

13-12-2022