Milieudefensie Schiedam wil intrekken van vergunning voor graven Warmteleiding Groenoord

60 bomen kappen voor aanleg warmteleiding plus 220 bomen erdoor bedreigd

60 bomen kappen voor aanleg warmteleiding plus 220 bomen erdoor bedreigd

SCHIEDAM - Fred van der Drift heeft namens Milieudefensie Schiedam bij het college van burgemeester en wethouders een zienswijze ingediend inzake de omgevingsvergunning Warmteleiding Groenoord. Er moeten voor het aanleggen van deze warmteleiding 60 bomen gekapt worden. Bovendien worden er nog 220 bomen bedreigd. Hieronder lees je zijn bericht en de brief aan b&w.

INGEZONDEN

"Ik heb namens Milieudefensie Schiedam een zienswijze ingediend tegen dit tracé. De aanvraag is in februari ingediend door Eneco en in de vergunning is het tracé niet meer gewijzigd. Het is een tracé van 2 km lang van twee buizen. Voor deze 2 buizen moet een sleuf van 4 meter breed gegraven worden om eraan te kunnen werken.

Bij de aanvraag zat een rapport van de bomenwacht waarin de bomen zijn geïnventariseerd die echt in de weg(sleuf) stonden en bomen die er net naast staan. Totaal zijn het 60 bomen die gekapt moeten worden waarvan 19 vergunningsplichtig zijn. Dit zijn grote bomen zoals abelen, platanen en een vleugelnootboom. Daarnaast zijn er nog 220 bomen die een verhoogd risico hebben alsnog af te sterven door de graafwerkzaamheden.

Een aantal van deze kapvergunningsplichtige bomen staan achter het Johann Straussplein . Dit zijn beeldbepalende en zeer waardevolle bomen van 60 jaar oud. Het plantsoen wordt hier geruïneerd.

In de tijden dat er geadviseerd wordt juist meer bomen te planten omdat er te weinig groen zou zijn in het stedelijk gebied om de stad hittebestendig te maken, worden in Schiedam juist grote gezonde bomen gekapt.

Met het vergunnen van het leidingentracé zullen deze bomen gekapt gaan worden. Er moet echter nog een kapvergunning afgegeven worden. Milieudefensie Schiedam heeft het college gevraagd de vergunning in te trekken en te kijken naar een ander tracé.

Milieudefensie is sowieso tegen het warmtenet want het is beter om de huizen beter te isoleren en gebruik te maken van pv (photo voltaic-panelen, red.), pvt (photo voltaic termical-panelen, red.) en warmtepompen. Er zijn diverse hoogbouwprojecten vergelijkbaar met de hoogbouw in Groenoord waar het gelukt is om van het gas los te gaan zonder gebruik te maken van een warmtenet.

Milieudefensie gaat dan ook naar de bestuursrechter om de vergunning van de warmteoverdrachtstation aan te vechten.

Inmiddels  hebben de Bomenridders Schiedam ook een zienswijze ingediend.

Met vriendelijke groeten,

Fred van der Drift namens Milieudefensie Schiedam"


Bijlage: De brief aan het college, d.d. 18 juli 2022

"Geacht college,

Milieudefensie Schiedam dient een zienswijze in inzake de omgevingsvergunning Warmteleiding Groenoord met als dossiernummer 22OMGS067. Deze is 23 mei 2022 verleend en op 8 juni gepubliceerd.

Milieudefensie dient een bezwaar in omdat het tracé niet gewijzigd is. Onderdeel van het besluit is het gewaarmerkte stuk in het definitieve Ontwerp Groenoord RK 100-101 met kenmerk RE 21082 R01 ontvangen op 24-02-2022. In dit definitieve traject staan er ca. 60 bomen in het tracé welke onhoudbaar zijn en ca 220 bomen lopen een groot risico om af te sterven door graafwerkzaamheden in de groeiperiode, zie Bomen Effect Rapportage Groenoord Schiedam van de Bomenwacht met kenmerk P21761.

Onder de 60 onhoudbare bomen zijn grote en beeldbepalende bomen zoals platanen, abelen en een vleugelnootboom.

Om de schade te beperken van de genoemde 220 bomen met een verhoogd risico heeft de Bomenwacht geadviseerd alleen te graven in het najaar en de winter. Hanab Visser is in mei al begonnen met het graven van een deel van de leiding. Het advies van de bomenwacht lijkt niet te worden opgevolgd waardoor deze bomen een aanzienlijk risico kunnen lopen, af te zullen sterven.

Wij verzoeken u de vergunning in te trekken en met Eneco te kijken naar een ander leidingtracé en een andere tijdsplanning van graafwerkzaamheden of naar manieren te kijken om het risico zoveel mogelijk te beperken.

Graag zien wij u antwoord zo spoedig mogelijk tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Fred van der Drift namens Milieudefensie Schiedam"

  

23-07-2022