Expositie in zijn woonkamer en zijn (beelden)tuin

40-jarig jubileum als kunstenaar van Frits Kloppers

40-jarig jubileum als kunstenaar van Frits Kloppers

SCHIEDAM - Ter ere van zijn 40-jarig jubileum als beeldend kunstenaar is er een speciale expositie 'Jubileumtentoonstelling Frits Kloppers' die zal plaatsvinden in de vier weekenden tussen 20 mei en 12 juni 2023 in zijn huis en tuin aan de Fabristraat.

INGEZONDEN

door Nick Röder

De expositie met de titel 'Jubileumtentoonstelling Frits Kloppers' biedt een uitgebreid overzicht van het werk van de kunstenaar gedurende zijn carrière. Het omvat een verscheidenheid aan bronzen en gipsen beeldhouwwerken, tekeningen, schilderijen en gedichten die hij heeft voortgebracht. Het is een unieke gelegenheid om het werk van Frits Kloppers te bewonderen en de kunstenaar persoonlijk te ontmoeten tijdens deze bijzondere jubileumviering.

Frits Kloppers' vermogen om op een vernieuwende manier schoonheid te creëren en de traditionele grenzen te doorbreken, maakt hem tot een kunstenaar die vooruit loopt op zijn tijd. Zijn werken inspireren de toeschouwers om verder te kijken dan oppervlakkige percepties en de diepere verbindingen en harmonie in de wereld om ons heen te ontdekken.

Frits Kloppers' kenmerkende stijl kan worden omschreven als geabstraheerde kunst of niet realistisch figuratief. Zijn werken tonen een samensmelting van vormen (menselijk, dierlijk, planten, bloemen) tot een organisch geheel. In het werk van Frits Kloppers wordt schoonheid gevonden in de eenheid en vloeiende overgangen tussen verschillende vormen en figuren. De traditionele scheidslijnen tussen onder meer mens en dier vervagen. Dat benadrukt daarmee juist de onderlinge verbondenheid en gemeenschappelijke essentie.

hermaf

Met vooral zijn beelden weet Frits Kloppers de toeschouwer te raken door zijn vermogen om complexe ideeën te vertalen naar sculpturale vormen. De Hermafrodiet, als voorbeeld, belichaamt het samensmelten van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in een enkelvoudige entiteit en suggereert daarmee het evolutionaire proces van de mens. Het beeld symboliseert niet alleen de fysieke dualiteit, maar roept ook vragen op over gender, identiteit en de vele facetten van het mens-zijn.

Zijn kunstwerken nodigen de toeschouwer uit om op een dieper niveau na te denken over de natuurlijke wereld en de plaats van de mens daarin.

De jubileumtentoonstelling biedt bezoekers de gelegenheid om het oeuvre van Frits Kloppers te ontdekken en het verhaal achter de kunstenaar te ervaren. De partner van Frits, Wilna, zal als gastvrouw aanwezig zijn om de bezoekers te verwelkomen, samen zullen zij meer inzicht geven in het werk van de kunstenaar.

De tentoonstelling vindt plaats in de woonkamer en in zijn (beelden)tuin aan de Fabristraat 22 (3117 MK) Schiedam. De opening vindt plaats op zaterdag 20 mei 2023 om 13.00 uur. De openingstijden zijn: zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Foto boven: Frits Kloppers (foto door Simone Oranje)
Foto in het artikel: De Hermafrodiet (foto door Simone Oranje)

18-05-2023