In april schreven BOA's 11 coronabekeuringen uit

30 van de 35 verzoeken om terrasverruiming werden ingewilligd

30 van de 35 verzoeken om terrasverruiming werden ingewilligd

SCHIEDAM - In de maand april werden er in Schiedam (tot en met 28 april) elf coronabekeuringen uitgedeeld door BOA's. Een horecaondernemer in de stad diende zijn statafels te verwijderen. Van 35 aanvragen om terrasverruiming werden er 30 toegewezen, lopen er nog 2 aanvragen en werden er 3 afgewezen.

Onder meer deze feiten meldt de burgemeester van Schiedam in zijn 21ste 'update corona-aanpak Schiedam' aan de gemeenteraad. In deze update gaat de burgemeester vooral in op de onderwerpen waarop de versoepelingen van afgelopen 28 april van toepassing zijn en dan met name op de versoepelingen voor ondernemers en horeca. Hieronder lees je een samenvatting van de brief.

"Vanaf 7 tot en met 30 april zijn er 6 nieuwe overlijdens als gevolg van corona in Schiedam. In totaal zijn er nu helaas 116 doden als gevolg van corona in Schiedam", zo schrijft de burgemeester.

Handhaving en beeld in de stad
De maand april laat over het algemeen een rustig beeld zien, zo meldt de burgemeester. Tot en met 28 april werden er in de maand april 11 bekeuringen en 9 formele waarschuwingen uitgedeeld.

Supermarkten zijn, mede naar aanleiding van enkele signalen van inwoners, weer extra gecontroleerd en gemonitord. Daarbij zijn geen excessen geconstateerd. Wel zijn de afspraken met ondernemers opnieuw bij hen onder de aandacht gebracht. Waaronder het consequent toepassen van het deurbeleid. De mondkapjesplicht wordt voor ongeveer 95% nageleefd door winkelend publiek. Bij het coachend aanspreken van ondernemers door de BOA’s reageert men begripvol.

Rondom Koningsdag (27 april) is het in Schiedam over het algemeen erg rustig gebleven. Uiteraard was er wel wat extra drukte in het centrum van de stad en ook in de parken. Met name het Beatrixpark was druk, maar wel beheersbaar. De parkeerterreinen bij het park waren echter wel (te) vol. Om dat beheersbaar te houden
zijn de ingangen hiervan om 15:00 uur afgesloten.

Aan het eind van de middag zijn enkele horecaondernemers in de stad aangesproken om de doorstroming van
bezoekers te stimuleren. Bij één horecaondernemer stonden enkele statafels waardoor bezoekers nabij het café bleven staan. Statafels zijn niet toegestaan. Deze zijn op aanwijzing van Toezicht en Handhaving (T&H) verwijderd. Er zijn geen locaties geweest waar veel overlast is ontstaan. We kijken dus terug op een rustige en binnen de beperkte omstandigheden prettige Koningsdag.

De tijdelijke terrassenregeling, waarbij een groter terras mogelijk is, is goed bevallen na de vorige lockdown. Ook dit jaar kan het terras met het huidige aantal stoelen (met een max. van 50) groter worden gemaakt, zodat er genoeg ruimte is om 1,5 meter afstand te waarborgen. Veel terrasverruimingen konden zo worden toegekend, aldus de burgemeester. Er zijn 30 terrasuitbreidingen toegekend. Er zijn 3 aanvragen niet toegekend, dit met name om veiligheidsredenen of wegens een gebrek aan ruimte. Twee verzoeken lopen nog.

Verloop eerste openingsdag
De eerste dag van de opening van de terrassen en winkels is goed verlopen. Het sfeerbeeld was goed. Mensen zaten met z’n tweeën aan tafels. Winkels waren niet te druk. De sfeer was rustig en gezellig. T&H is ook proactief aanwezig geweest. Handhaving kon zich beperken tot coachend optreden. 

Weekmarkt
Op vrijdag 30 april 2021 is de Weekmarkt weer compleet; ook non-food mag weer deelnemen. Alle ondernemers zijn weer welkom op de markt in het centrum van Schiedam. Er is nog wel een aangepaste marktopstelling om de 1,5 meter norm te kunnen hanteren.

Thuiswerken ambtenaren
De gemeentelijke organisatie werkt t/m 30 juni zoveel mogelijk thuis. Afhankelijk van al of niet versoepelen kan die datum naar later in het jaar worden opgeschoven. De vergaderingen in mei/juni cyclus van de gemeenteraad vinden nog digitaal plaats. Als de versoepelingen doorzetten wordt naar verwachting eind juni / begin juli weer fysiek vergaderd met de commissie- en de raadsvergadering. Daar valt ook de
behandeling van de Zomernota onder. 

De complete brief van de burgemeester kun je onder deze link inzien:
https://schiedam.notubiz.nl/document/10085238/1/Brief%20burgemeester%2021e%20Update%20corona-aanpak%20Schiedam

Hier lees je ons artikel over de 20ste corona-update:
10-4-2021 - In afgelopen 8 weken heeft Schiedam 16 coronadoden te betreuren | Deschiedammer > Stad (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/in-afgelopen-8-weken-heeft-schiedam-16-coronadoden-te-betreuren

Foto: een klein terras op de Hoogstraat, inclusief spatschermen tussen de tafeltjes (c) De Schiedammer Online

03-05-2021