Jaarverslag 2021 van waterbedrijf Evides

157,3 miljoen m3 kraanwater per jaar naar ruim een miljoen adressen

157,3 miljoen m3 kraanwater per jaar naar ruim een miljoen adressen

REGIO - Evides Waterbedrijf leverde in 2021 157,3 miljoen m3 kraanwater. Dit is vrijwel gelijk aan de levering in 2020 (zijnde 157,5 miljoen m3). 

Het aantal verbruiksadressen in 2021 is 1.086.083 (in 2020 1.101.910). Het gemiddeld aantal minuten dat geen levering plaatsvond (per jaar, per klant) was in 2021 21,8 minuten (24,4), waarvan 6,1 minuten niet voorzien was (7,4).

De netto-omzet bedroeg 317,7 miljoen euro (312,6 miljoen). Het nettoresultaat na belastingen bedroeg 47,9 miljoen euro (46,7 miljoen). 

In 2021 heeft Evides 764,7 personeelsleden in dienst (in fte) tegen 748,7 het jaar ervoor.

17 gemeenten in Zuid-Holland hebben een aandelenbelang in het waterbedrijf, waaronder de gemeente Schiedam. 

Grote investeringen
Het in Rotterdam gevestigde Evides meldt in het 'Jaarverslag 2021' grote investeringen gedaan te hebben in het toekomstbestendiger maken van de drinkwaterleveringen. Zo is het nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik genomen. "Door een grotere capaciteit kan er flexibeler water ingenomen worden als de waterkwaliteit van de Maas op zijn best is. Die flexibiliteit is nodig omdat er in de afgelopen jaren een vaker een lage rivierafvoer is. Wanneer er minder water in de rivier zit, is de invloed van ongewenste stoffen op de waterkwaliteit groter. Tegelijkertijd blijft Evides oproepen om de waterkwaliteit in de drinkwaterbronnen te beschermen tegen ongewenste stoffen. Wat er niet in zit, hoeft er namelijk ook niet uitgehaald te worden."

14.000 km lang leidingnet
Evides levert drinkwater aan zijn klanten via een 14.000 kilometer lang leidingnet. Naast de onderhoudswerkzaamheden is ook een groot aantal leidingen vervangen en 20 kilometer aan nieuwe leidingen aangelegd. Een bijzonder project daarbij was de aanleg van een nieuwe leiding in de speciale leidingentunnel in de Calandtunnel voor de aanvoer van demi-water (gedemineraliseerd water) voor de industrie.

Industriewater
Bedrijfsonderdeel Evides Industriewater zet in op het hergebruik van water uit de productieprocessen, via bijvoorbeeld de pilot Wetlands in Terneuzen en de bouw van een nieuwe duurzame demiwaterfabriek in Antwerpen.

Zachter drinkwater
De duurzaamheidsinspanningen om drinkwater zachter te maken zijn beloond met het cradle-to-cradle certificaat, niveau ‘goud’. De kalk die onttrokken wordt uit het drinkwaterzuiveringsproces wordt deels gebruik als grondstof in bijvoorbeeld tapijttegels en gezichtsscrub en deels weer aan het productieproces toegevoegd.

Coronavirus
Algemeen directeur Annette Ottolini: “Het coronavirus hield ons voor het tweede achtereenvolgende jaar als samenleving in zijn greep. Ondanks de extra uitdagingen die COVID-19 en de coronamaatregelen met zich meebrachten, leverden we in 2021 drinkwater en industriewaterdiensten van uitstekende kwaliteit. Daarnaast leveren we industriewaterdiensten, zijn we actief in de afvalwaterzuivering en hebben we oog voor hergebruik."

Hier kun je het Evides Jaarverslag 2021 (pdf) lezen. 

Foto: Evides algemeen directeur Annette Ottolini (bron foto Evides)

25-05-2022