101-jarig Excelsior‘20 ontvangt koninklijke erepenning

101-jarig Excelsior‘20 ontvangt koninklijke erepenning

SCHIEDAM - Excelsior'20 ontvangt aanstaande zaterdag de koninklijke erepenning wegens het bereiken vorig jaar van de honderdjarige leeftijd. 

Bij beschikking van 17 juni 2020 is bepaald dat Excelsior‘20 de koninklijke erepenning krijgt toegekend ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de vereniging op 13 juni 2020 van dat jaar. Vanwege de coronamaatregelen kon de penning niet eerder worden uitgereikt. Dit gebeurt nu bij de start van het voetbalseizoen voor Excelsior ’20 op zaterdag 25 september. Burgemeester Cor Lamers overhandigt de erepenning aan Ruud de Leede, algemeen voorzitter van de vereniging.

"Bij Excelsior'20 wordt gevoetbald, in de zomermaanden wordt er op het  hoogste niveau cricket gespeeld en ook is een bridge-groep actief. De club, die momenteel 1000 leden heeft, kent een rijke historie. De voetbaltak heeft onder andere in de Hoofdklasse gespeeld. De crickettak is maar liefst twaalf keer landskampioen geworden", zo vat de gemeente de verdiensten van de club samen. 

De koninklijke erepenning is een bijzondere onderscheiding, die uitsluitend is bestemd voor die verenigingen die ten minste een halve eeuw bestaan. De onderscheiding wordt alleen uitgereikt bij de viering van het vijftigjarig bestaan of een veelvoud van 25 jaar. Om voor een erepenning in aanmerking te komen dient een vereniging zich onder meer op haar terrein te onderscheiden. De vereniging en haar bestuursleden dienen te goeder naam en faam bekend te staan.

In voorgaande jaren viel deze bijzondere eer te beurt aan onder meer de Schiedamse handbalvereniging DWS (‘Door Wilskracht Sterk’) die de koninklijke erepenning ontving in het kader van haar 75-jarig bestaan en de Schiedamse Basketbalvereniging ‘Juventus’ die de penning ontving ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan.

Foto: voorzitter Ruud de Leede afgelopen voorjaar bij de foto-expositie ter gelegenheid van het eeuwfeest (c) De Schiedammer Online

23-09-2021

error showing content